Nem féltek az öccsét megölő problémás kamasz lánytól

2006.07.04. 12:58

A róla terjengő furcsa történetek ellenére sokan kedvelték falujában azt a lányt, aki múlt héten baltával végzett nála fiatalabb féltestvérével. Mindenki tudta, hogy a lánynak pszichés gondjai vannak, mégsem merült fel senkiben, hogy félni kellene tőle. A pszichológus szerint bizonyos betegségeknél kiszámíthatatlan, hogy mikor történik tragédia, a kamaszkor pedig egyébként is a legveszélyesebb időszak.

"Ez a falu erről híres, ketten lettek öngyilkosok az utóbbi időben, most meg ez a lány végzett a testvérével" - mondta Zsombón egy fiatalember, amikor az egy héttel ezelőtt történt tragédiáról érdeklődtünk. A Csongrád megyei faluban múlt hét kedden egy tizenhét éves lány baltával ölte meg féltestvérét családi házukban.

A kamaszkorú lányt sokan ismerik a környéken, szinte mindenkinek feltűnt, hogy valami nem stimmel vele. Az iskolában furcsa történetek terjedtek el róla: egyszer állítólag földes kézzel érkezett az órára. és azt mondta, hogy azért koszos a keze, mert sírt ásott. A környékbeliek mégis pozitívan nyilatkoznak róla. Mindig mosolygott, szívesen szóba elegyedett bárkivel, már csak azért is, mert többnyire egyedül volt - mesélte a házuktól néhány utcára lévő kisbolt alkalmazottja. A 17 éves lány versei megjelentek a helyi lapban, témájuk leggyakrabban a szeretet és a halál volt.

A család néhány évvel ezelőtt költözött a Szeged közeli Zsombóra, ahol a falu egyik legszebb utcájában laktak. A 9 éves Viktor származott ebből a házasságból, a 17 éves Emesének a férfi csak nevelőapja. A családot jól ismerő falubeliek tisztában voltak vele, hogy a kamaszlány beteg, több öngyilkossági kísérleten van túl, és szülei pszichiáterhez hordják. A tragédia hírének hallatán ezért azt gondolták, hogy a lány végzett magával. Sokan nem akartak hinni a fülüknek, amikor megtudták, hogy a lány nem öngyilkos lett, hanem 9 éves testvérére támadt rá baltával.

Korábban senki nem gondolt rá, hogy a lány veszélyes lenne, félni kellene tőle. A tragédia óta azonban sokan vélekednek úgy, hogy inkább egy zárt intézetben lett volna a helye. Vannak olyan helyiek, akik úgy látják, hogy a szülők nagyobb figyelemmel fordultak a kisfiúhoz, mint a problémás kamaszlányhoz. "Talán így akart bosszút állni az öccsén" - találgatott az egyik helybéli. Mások pedig arra gyanakszanak, hogy a lány nem szedte be előírt gyógyszereit, és ez vezetett a tragédiához.

A gyógyszeres kezelést feltehetőleg a helyileg illetékes szegedi szakemberek javasolták a lánynak, a helybéliek arról nem tudtak, hogy a kamasz töltött-e hosszabb időt kórházban. Gyermekpszichiátriára általában súlyos betegségekkel kerülnek fiatalok, ezért többnyire bent is tartják őket, és erős gyógyszeres kezelést kapnak. "Bizonyos betegségeknél ugyanakkor előfordulhat, hogy a kórházi kezelések közötti otthoni időszakban történik tragédia, ez kiszámíthatatlan" - mondta az [origo]-nak Réti Ágnes pszichológus. A konkrét esetre visszatérve pedig a meglévő betegséget súlyosbíthatta az is, hogy a lány kamaszkorban van, a hormonális változások szintén befolyással vannak a pszichés állapotra - tette hozzá a pszichológus. 

A szegedi kórház pszichiátriáján teljes hírzárlatot rendeltek el, megkeresésünket több helyi orvos is elutasította. Szerettünk volna más városban dolgozó gyerekpszichiátereket is megkérdezni, hogy mi vezethetett a történtekhez, illetve milyen betegségeknél indokolt a kórházi kezelés, és mikor lehetséges az otthoni gyógyszeres kezelés gyerekek esetében, de - különböző okokra hivatkozva - a szakemberek nem akartak válaszolni kérdéseinkre. Az egyik orvos például arra hivatkozott, hogy annyira kevés gyerekpszichiáter van, hogy ha név nélkül idéznénk tőle, akkor is kiderülne, hogy ő nyilatkozott a sajtónak.

A 17 éves lányt jelenleg elmeszakértői megfigyelés alatt tartják az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. Itt vizsgálják általában azokat, akik valamilyen bűncselekménnyel gyanúsíthatók és felmerül annak a gyanúja, hogy elmebetegek vagy valamilyen más pszichés problémájuk van. Ebben az intézetben állapíthatják meg, hogy valaki elmebeteg, vagyis nem ítélhető börtönre, hanem kényszergyógykezelésre. A rendőrség emberöléssel gyanúsítja a kamaszlányt, a vizsgálat még folyamatban van, az elmevizsgálat mellett más szakértői véleményekre is várnak a nyomozók.

Tiefenthaler Eszter

KAPCSOLÓDÓ CIKK