Beváltotta ígéretét Gyurcsány Ferenc, és az általa meghirdetett közös margitszigeti futáson nem beszélt politikáról, bár valójában másról sem. A megszorítások miatt a népszerűségéből sokat vesztett miniszterelnökhöz mintegy húszan csatlakoztak, és kiderült, Gyurcsány jó futó, de ő is hús-vér ember, akinek futás közben izzad a nyaka és csillog a füle. Interjút pedig csak zilált hangon tud adni.

"Na, megyünk futni?" - szólt oda a miniszterelnök a Margit hídon, a sziget bejáratánál várakozó embereknek, akik azért érkeztek, hogy csatlakozhassanak hozzá a reggeli futásnál. Mintegy húszan jöttek el, és nagyjából ugyanennyi újságíró, fotós is megjelent. Két lány a várakozás közben arról beszélgetett egymással, hogy attól tartanak, nem fogják bírni az iramot, egy újságíró kérdésére pedig elmondták azt is, puszta kíváncsiságból vállalkoztak a korai futásra. Azok közül, akik eljöttek, ránézésre senki sem tűnt elkötelezett szocialistának, legalábbis senki nem viselt feltűnő piros ruhadarabokat.

Gyurcsány Ferenc internetes naplóján vetette fel a közös futás ötletét, és két időpontot jelölt meg: a szerda és a szombat reggelt. Szerdán fél hétre hívta az érdeklődőket - a szombati hétkor kezdődik -, és tartotta is magát ehhez. Pontban 6.30-kor tűnt fel a Margit hídon futva egy szőke, kigyúrt fiatalember kíséretében.

Nem állt meg a lejárónál, futás közben szólt oda az embereknek, akik aztán felsorakoztak mögé. Az elején kisebb tolongás alakult ki, miután a legtöbben közvetlenül a miniszterelnök mögött akartak futni, ez azonban - tekintve a szűk margitszigeti futósávot - fizikai korlátokba ütközött. Az [origo] munkatársa is áldozata lett ennek, ugyanis egy nála két fejjel magasabb középkorú férfi könyökével határozottan, de semmiképp sem udvariasan hátrébb nyomta.

Világmárkák híve

A miniszterelnök háta mögött eltöltött néhány perc is elég volt azonban annak megállapításához, hogy Gyurcsány Ferenc a minőségi sportruházat híve ugyan, de nem kötelezte el magát egyik világmárka mellett sem. Cipője egy csúcsmodell Nike, bolti ára úgy harmincezer forint körül lehet. Fehér zoknija is az amerikai sportszergyártótól származott, nadrágja viszont az ősrivális Adidastól.

A két fejjel magasabb udvariatlan férfi megjelenése előtt volt idő annak közeli megfigyelésére is, hogy a miniszterelnök kicsit furcsán fut - legalábbis laikus szemmel nézve -, a lábait szétdobálja, miközben karjait elég nagy ívben mozgatja. Ez mindenesetre hatékony technikának bizonyult, ugyanis Gyurcsány Ferenc kifejezetten jó tempót diktált, bár az már a közös futás hatodik percében kiderült, hogy a miniszterelnök is hús-vér ember. Nyaka elég erőteljesen elkezdett izzadni, és füle is csillogott a napfényben. Később egyértelművé vált viszont, hogy ez nem a fáradtság jele volt, a sebességből ugyanis nem vett vissza, és az 5,3 kilométeres táv kétharmadára sokan - köztük az [origo] munkatársa is - jócskán leszakadtak az élbolytól.

Vicsorgott a metálpólós

"Futni megyünk, nem politizálni, nem beszélgetni, nem ügyeket elintézni" - fogalmazott blogjában a miniszterelnök, és be is váltotta ígéretét, bár talán nem véletlen, hogy a közös futást épp akkorra időzítette, amikor a megszorító intézkedések és azok korábbi elhallgatása miatt jelentősen visszaesett népszerűsége.

Egy korábbi naplóbejegyzésében egyébként azt írta, "jó, hogy olyan sokan a futók közül a szigeten odaköszönnek, biztatnak", ennek azonban a szerdai futáson semmi jele nem volt. A szembejövők gyakorlatilag pillantásra sem méltatták a miniszterelnököt - legalábbis addig biztosan így volt, amíg az [origo] munkatársa is az élbolyban futott. Egy Iron Maiden pólós, kissé ápolatlan külsejű férfi pedig már-már vicsorgott, miután elkerülte őt a miniszterelnök és a többi futó.

Gyurcsányról eddig is tudni lehetett, hogy jó fizikumú, hetente többször jár a Margitszigetre, és teljesítette a maratoni távot is. Állóképességét most bizonyította azzal is, hogy menet közben adott interjút egy újságírónak. "Még egyszer se" - az [origo] munkatársa mindössze ezt a mondatfoszlányt kapta el a zilált hangon megszólaló miniszterelnök válaszaiból, a riporter ugyanakkor utána kérdésünkre elmondta, egyebek mellett arról faggatta Gyurcsányt, hogy mihez kezdett a Bush elnöktől tavaly kapott futócipővel. Mint kiderült, nem sok mindent, ugyanis a Sportmúzeumnak ajándékozta. "Mégiscsak egy ereklye" - idézte a kormányfőt a láthatóan büszke riporter, aki a villáminterjú után abba is hagyta a futást, és lemaradt.

Csak nyújtott, és bement

A sziget bejáratához visszaérkezve már több olyan embert is lehetett látni, akik felfigyeltek a miniszterelnökre és a mögötte futókra. Egy a híd korlátjánál álldogáló idősebb, sportruhás hölgy is Gyurcsány után fordult, amikor azonban megkérdeztük tőle, hogy ő is azért jött-e, hogy megnézze a futó kormányfőt, kicsit sértődötten válaszolt. "Dehogyis" - mondta, majd hozzátette, hogy ő már harminc éve jár futni a Margitszigetre, vagyis feltehetően sokkal korábban kezdte, mint a miniszterelnök. Azt azért megjegyezte, hogy szokta olvasni Gyurcsány blogját, és tudott arról, hogy lesz közös futás, ő azonban hétkor szokta kezdeni a futást, és ezzel a szokásával most sem akart szakítani.

A kormányfő egyébként a sziget körbefutása után sem állt meg, hanem szaladt tovább a Parlamenthez. Az [origo] fotóriporterének - aki biciklin követte őt az Országházig - beszámolója szerint Gyurcsány ott sem mondott beszédet, nem hangzott el a védjegyévé vált "Húzzunk bele" mondat sem, csak nyújtott egy kicsit a kerítésen belül, majd bement az épületbe.

Pethő András

Fotó: Fábián Évi