Önként jelentkeznek a miniszterek az APEH-nél

2006.07.05. 15:09

Gyurcsány Ferenc példáját követve minden miniszter arra fogja kérni az adóhatóságot, hogy vizsgálják meg vagyonosodását. A revizorok - a tervezett 10 000 adóellenőrzés részeként - így a miniszterek bevallott jövedelmét és a bekövetkezett gyarapodásukat is összevethetik.

Valamennyi miniszter követi a kormányfőt, és arra kéri az adóhatóságot, hogy végezzen el nála vagyonosodási vizsgálatot - tudatta szerdán közleményben Batiz András kormányszóvivő. A közlemény szerint a kormány ezzel is azt mutatná ki, hogy "minden lehetséges eszközzel" az adófizetők érdekeit védi. A kormányfő az adóhatóság múlt pénteki vezetői értekezletén vagyonosodási vizsgálat lefolytatását kezdeményezte önmagával szemben, és példájának követését kérte minisztereitől.

A miniszterek a szerdai kormányülésen arról tájékoztatták a miniszterelnököt, hogy egybehangzóan úgy döntöttek, eleget tesznek a kormányfő felhívásának. A Blikk keddi cikkében még arról számolt be, hogy kevés politikus tartja csak jó ötletnek a saját kezdeményezésre induló vizsgálatot, többen voltak azon a véleményen, hogy "önként nem kopogtatnának az APEH kapuján".

Az eddigi gyakorlattal ellentétben, amely szerint évente mindössze néhány száz esetben került sor a gyarapodás vizsgálatára, az Új Egyensúly program célkitűzése szerint az adóhatóság jövőre 10 000 esetben járna utána az adóalany vagyonosodásának. A vagyonosodási vizsgálat abból áll, hogy összevetik az adózó vagyoni helyzetét az előző években bevallott jövedelmével. A megszaporodó ellenőrzések miatt a közeljövőben 500 revizort vesz fel az APEH a meglévő 2800 mellé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK