K&H-ügy: vádemelés a MeH volt helyettes államtitkára ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emelt az ügyészség Kodela László, a MeH egykori humánpolitikai helyettes államtitkára ellen vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés és az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntette miatt - közölte a Tv2 Tények című hírműsora.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség a két vádpont közül az elsőben azzal vádolja Kodela Lászlót, hogy ígéretet tett Kulcsár Attilának, elintézi neki, hogy a K&H Equities Rt. által a 2002 márciusa után tett, pénzmosásgyanúra utaló bejelentések ügyében ne induljon rendőrségi eljárás.

A távirati iroda más forrásból úgy értesült, hogy a hatóság a vádiratában azt is rögzíti, a vádlott később telefonon tájékoztatta Kulcsárt: hivatalos értesítést fog kapni arról, hogy a bejelentések kapcsán nem indul rendőrségi eljárás. Ezután azt közölte: az ügyintézés ára ötmillió forint.

Az ügyészek szerint amikor megérkezett a rendőrségről a hivatalos levél, hogy bűncselekményre utaló nyomot nem találtak, Kulcsár egy találkozó során ki is fizette a kért összeget Kodelának. A másik vádpontban azzal vádolják a volt helyettes államtitkárt, hogy mintegy 18 millió forintos bevételkiesést okozott az államnak. A vádirat utal arra, hogy Kodela László Kulcsár Attila ügyfeleként 33 millió forintot fektetett be a K&H Equities Rt.-nél, illetve annak jogelődjénél.

Kulcsár Attila ezt követően valótlan tartalmú portfóliókimutatásokat adott át a vádlott részére, azt a látszatot keltve, hogy a befektetés nyereséges. Később azonban figyelmeztette Kodelát, hogy szabálytalan tevékenysége miatt a befektetése valójában veszteséges, ezért azt tanácsolta, hogy ügyfele vegye ki a pénzét a brókercégből. Kulcsár ígéretet tett arra, hogy a beígért hozamokat kártalanításként készpénzben ki fogja fizetni Kodelának. Később 46 millió forintnak megfelelő valutát adott át Kulcsár Kodelának, aki azonban ezt a bevételt nem szerepeltette az adóbevallásában.

A vádirat kitér arra, hogy az APEH az általa lefolytatott ellenőrzési eljárás után - melyben a vádlott 2000 és 2003 között benyújtott adóbevallásait vizsgálták - mintegy 18 millió forint adókülönbözet megfizetésére kötelezte Kodela Lászlót.

Kodela László 2002 májusát követően egy évig volt a Miniszterelnöki Hivatal humánpolitikai helyettes államtitkára.