Az SZDSZ meghajolt az MSZP-s akarat előtt

2006.07.13. 10:10

A kormány szerdán határozott a Konvergencia Tanács felállításáról, melynek összetételéről hétfőn még eltérő véleményt fogalmazott meg a kisebbik koalíciós párt. Az SZDSZ végül nem tartotta magát korábbi álláspontjához, így a testületnek nem lesz tagja se Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank, se pedig Varga Mihály, a költségvetési bizottság elnöke.

Gyurcsány Ferenc hétfőn a parlament plenáris ülésén napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a kormány neves gazdasági szakemberek bevonásával Konvergencia Tanácsot kíván létrehozni, amiről a kabinet szerdai ülésén határozat is született. Mint a kormányfő elmondta, a tanácsnak az lesz a feladata, hogy közreműködjön a konvergenciaprogram előkészítésében, és támogassa a program érvényre juttatását a költségvetésben.

A testület összetételével kapcsolatban hétfőn még némi vita mutatkozott a koalíciós partnerek között. Az SZDSZ szívesen látta volna a Magyar Nemzeti Bank és az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnökét is a tanácsban. Mivel az előbbinek a fideszes Varga Mihály, a jegybanknak pedig Járai Zsigmond, az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere az elnöke, ez egyértelmű gesztus lett volna az ellenzéknek. A szabad demokraták felvetését az MSZP-frakció azonban elutasította.

Batiz András kormányszóvivő, a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón viszont már arról számolt be, hogy a miniszterelnök eredetileg megfogalmazott javaslatával szemben más álláspont a kormányülésen nem merült fel, így a Konvergencia Tanács a meghirdetett felállásban kezdi meg működését. Mint ahogy Gyurcsány Ferenc hétfőn közzétette, a testület tagja lett Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója , Simor András - a Deloitte Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, jelenleg az olasz Intensa Group közép-európai regionális igazgatója.

Az SZDSZ visszakozását a párt sajtóközpontjában nem kívánták kommentálni. Nem hivatalos forrásból viszont azt az utólagos magyarázatot kaptuk, hogy a sajtóban Horn Gábor államtitkár kommentárját érthették félre, aki azt mondta, hogy a liberális párt a testület felállításával egyetért, sőt egybevág az SZDSZ kezdeményezésével, csak ők eredetileg az MNB és a költségvetési bizottság vezetőjét is meghívták volna a tanácsba. A koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárt viszont már nem tudtuk utolérni, mert szabadságra utazott.

A konvergenciaprogram - amelynek tartalmaznia kell, hogy Magyarország miként képzeli el az euró bevezetéséhez szükséges, szigorú pénzügyi és költségvetési feltételek megteremtését - előkészítése augusztus közepére zárulhat le, addig a szakmai anyag széleskörű társadalmi egyeztetésen megy keresztül. A kormány jövő héten tárgyal az MNB-vel, majd az Országos Érdekegyeztető Tanács elé kerül a javaslat. Az újonnan felállított Konvergencia Tanács pedig jövő pénteken tartja első ülését.

A kormányszóvivői sajtótájékoztatón részt vett Göncz Kinga külügyminiszter is, aki többek között beszélt arról, hogy az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Finnországot a Gyurcsány Ferenc vezette delegáció a magyar konvergenciaprogramról is tájékoztatni fogja. A kormányfő és kísérete csütörtökön utazik Helsinkibe, ahol konzultál a finn elnökség alatti uniós célokról, és arról, hogy azok miképp illeszkednek a magyar elképzelésekbe. A program már csak azért is fontos, mert elvben megvan a lehetőség arra, hogy visszatartsák a hazánknak járó uniós támogatásokat, amennyiben a benne foglalt kötelezettség-vállalások nem teljesülnek.

Bogár Zsolt

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK