Vádemelést javasol a rendőrség egy óbudai vendéglős ellen, mert a hatóságok szerint az ő felelőssége volt, hogy két és fél évvel ezelőtt ételmérgezés miatt halt meg P. György. A büntetőbíróról szakmai körökben köztudott volt, hogy ő hozta a legtöbb halálos ítéletet pályafutása során.

A BRFK Bűnügyi Főosztályának helyettes vezetője közölte, hogy a rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítja a vendéglős P. Zsoltot. Rendőrségi forrásokból úgy értesült az MTI, hogy az áldozat legfelsőbb bírósági büntetőbíró.

A bíró a családjával, egy ötfős társaságban ünnepelte veje születésnapját 2004. február 28-án egy óbudai vendéglőben, ő és a felesége csülköt ettek. Már néhány órával az ünneplés után a pár rosszul lett. Másnapra a feleség állapota javult, mivel ő csak belekóstolt az ételbe, P. Györgyhöz azonban mentőt kellett hívni, és két nappal később a kórházban életét vesztette - mondta Fülöp Valter. Az alezredes hozzátette: a toxikológiai vizsgálat organikus mérgező anyagokat mutatott ki a férfi szervezetében, ezért indítottak büntetőeljárást.

A nyomozás során élelmiszer-biztonsági, igazságügyi és munkajogi szakértőket vontak be, emellett az ÁNTSZ élelmiszer-egészségügyi osztálya is vizsgálatot indított. Ezek alapján a rendőrök megállapították, hogy a nem megfelelően elkészített csülökben elszaporodott egy clostridium nevű baktérium, ami toxint termelt, és ez okozta az ételmérgezést.

A rendőrség az ügy aktáit vádemelési javaslattal továbbította a IX. kerületi ügyészséghez. A törvény szerint a gyanúsításban szereplő bűncselekményért akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Borbély Zoltán, a bíró egykori tanítványa az MTI érdeklődésére elmondta: bár pontosan senki sem számolta össze, pályafutása alatt hány halálos ítélet hozott a bíró, az azonban elterjedt, hogy köztörvényes ügyekben ő hozta a legtöbb ilyen döntést.