A Toller-baleset egyik érintett sofőrje sem ivott

2006.07.13. 15:57

Sem a balesetet feltehetően okozó sofőr, sem pedig Toller László sofőrje nem fogyasztott alkoholt, hangzott el a Tolna megyei Rendőr-főkapitányság csütörtöki sajtótájékoztatóján Szekszárdon. A rendőrségi szakvélemény szerint a baleset alapvető oka a forgalmi helyzetből adódott, jogi felelősség pedig kizárólag a balesetet okozó Mercedes 54 éves budapesti vezetőjét terheli.

A Tolna megyei Rendőr-főkapitányság csütörtöki sajtótájékoztatóján újabb részleteket hozott nyilvánosságra a pécsi polgármester egy hónapja történt balesetéről. Elhangzott, hogy a szakvélemény szerint sem a balesetet feltehetően okozó sofőr, sem Toller autójának vezetője nem fogyasztott alkoholt.

A baleset részleteit ismertetve elmondták, hogy június 19-én a 61-es úton, Tamási és Dombóvár között egy Mercedes személygépkocsi két teherautót előzött meg szabálytalanul. Kovács Zoltán alezredes szerint a szemből érkező autó - amelyben Toller László pécsi polgármester utazott - 40-60 méteres távolságra volt tőle, az előzés biztonságos befejezéséhez azonban 360-369 méteres belátható útszakaszra lett volna szükség.

A Mercedes vezetője ennek ellenére nem tért vissza sávjába. A vele szemben szabályosan közlekedő Tolleréknek ezért hirtelen le kellett térniük az útról. Az autó megpördült tengelye körül, és a túloldali vízelvezető árokba csapódott - közölte az alezredes, aki elmondta azt is, hogy a polgármesternek és sofőrjének nem volt bekapcsolva a biztonsági öve.

A szolgálati kocsi sofőrje három héttel a baleset után a kórházban életét vesztette, Toller László pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A Mercedes vezetője a baleset észlelése után visszatért a helyszínre, a vizsgálat során azonban megtagadta a vallomástételt. Soczó László ezredes rendőr-főkapitány elmondása szerint további vizsgálat tárgya, hogyan függ össze a 71 éves sofőr halála a balesettel, és hogy milyen módon befolyásolta Toller László és sofőrje sérülésének mértékét, hogy nem volt bekapcsolva a biztonsági öv.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK