Egyeztetne a pártokkal az MSZP a régiókról

2006.07.13. 16:30

Ötpárti egyeztetést kezdeményez a szocialista párt az önkormányzati reformról annak érdekében, hogy a megyék helyett mégis létrejöhessenek a régiók. A Gyurcsány-kormány reformjavaslatait hétfőn nem szavazta meg a parlament, az MSZP frakcióvezetője szerint most szeretnék tudni, hogy partner-e a Fidesz az önkormányzati rendszer átalakításában.

Az MSZP ötpárti egyeztetést kezdeményez az önkormányzati rendszer átalakításáról - mondta Lendvai Ildikó csütörtökön Budapesten. Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint a Fidesz maga is érzi, hogy nehezen magyarázható a reformtörvények leszavazása, ezért most "mosakszik", ennek a jele, hogy a megyei és fővárosi közgyűlés létszámának csökkentésére vonatkozó törvényjavaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, bár ezt már nem lehet elfogadni 2006-ra.

A Fidesz nem nyújtott be a létszámcsökkentésről szóló törvénymódosításhoz módosító indítványt, inkább kivárta azt a pillanatot, amikor már az önkormányzati választások kiírása miatt nem lehet változtatni a jogszabályon - vélte Lendvai, aki ugyanakkor azt mondta, hogy az előterjesztést elmozdulásként értékelik a Fidesz eddigi merev ellenző álláspontjától. Ezért ötpárti egyeztetést kezdeményeznek, hogy a 2010-es választások idejére egyetértésre jussanak.

Az Országgyűlés hétfőn nem támogatta a régiók létrehozásáról szóló kétharmados alkotmánymódosítási javaslatot, és azt az előterjesztést, amely csökkentette volna a megyei és a fővárosi közgyűlések létszámát. A szocialista politikus felidézte, hogy 1998-ban a Fidesz-kormány programja tartalmazta a regionális és kistérségi átalakulás tervét, most mégis "ők maguk tették a lábukat az útba".

Lendvai Ildikó szerint azzal, hogy az ellenzéki párt meggátolta a régiók alakulását, több tízmilliárd forint repült ki a Parlament ablakán, és arra se lesz lehetőség, hogy választott, vagyis számon kérhető politikai testületek dönthessenek a régiókban az uniós fejlesztési forrásokról. A frakcióvezető elmondta, hogy azt szeretnék tudni: partner-e a Fidesz az önkormányzati rendszer átalakításában, valamint a megyei testületek helyett a regionális testületek kialakításában.

A Fidesz sárdobálásnak nevezte a szocialista frakcióvezető által elmondottakat. "Nem értjük, hogy a Magyar Szocialista Párt miért az ellenzéken kéri számon a választási ígéretekkel szöges ellentétben álló drasztikus megszorításokat, nagymértékű adóemeléseket és az emberekre nehezedő terhek növelését" - reagált az ellenzéki párt közleményben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK