Az átlagember többnyire észre sem veszi, ha olyan baktériummal fertőzött húst fogyaszt, amilyen 2004-ben egy ismert büntetőbíró halálát okozta. Az ÁNTSZ szakértői szerint ez a fajta ételmérgezés kezelés nélkül átvészelhető, csak idős, legyengült szervezetű, más betegségben egyidejűleg szenvedő embereknél okozhat halált. A rendőrség ennek ellenére a fertőzött csülköt elkészítő óbudai vendéglő tulajdonosa ellen szerdán vádemelési javaslatot nyújtott be.

Pálinkás György, a Legfelsőbb Bíróság egykori büntetőbírója 2004 februárjában, az óbudai Zöldkapu vendéglőben, családi ünnepségen evett abból a rosszul elkészített sonkából, ami a rendőrségi vizsgálat szerint halálát okozta. A rendőrség ezért szerdán halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádemelési javaslatot tett a vendéglő tulajdonosa ellen, noha a vizsgálat szerint vétkes baktérium, a clostridium perfringens által okozott ételmérgezés általában nem életveszélyes.

Az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet tájékoztatása szerint a baktérium által termelt méreganyagok többféle betegséget is okozhatnak, ezek közül az ételmérgezés a legenyhébb. A betegség tünetei pedig 12-48 óra alatt, kezelés nélkül is, általában maguktól rendeződnek.

Gulyás Márta, az OÉTI Mikrobiológiai és Biokémiai Osztályának vezetője az [origo]-nak azt mondta, a baktérium csak nagy tömegben okoz panaszokat, így az átlagember a vele való találkozást legtöbbször észre sem veszi. Magyarországon évente mindössze 100-160 ilyen megbetegedést regisztrálnak, mivel a betegek többsége nem is megy orvoshoz enyhe tüneteivel.

Elvileg nem halálos

Az OÉTI szakértői szerint a clostridium perfringens által okozott ételmérgezés csak akkor eredményezhet halált, ha idős, könnyen kiszáradó, legyengült betegről van szó, akinek más meglévő alapbetegségéhez hozzáadódik a szervezet folyadék- és ionegyensúlyának felborulása. Pálinkás György 2004-es ételmérgezésekor 74 éves volt, és a clostridiummal fertőzött csülök elfogyasztása után három nappal hunyt el. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának Ítélet című hallgatói lapja búcsúztató cikke szerint a bíró egyébként is betegeskedett. 

Az OÉTI tájékoztatása szerint a törvény által előírt élelmiszer-higiénés szabályok betartása már önmagában elegendő a hétköznapi körülmények között előforduló élelmiszer-ártalmak megelőzésére, ezeknek a szabályoknak az ismerete pedig mindenkire nézve kötelező, aki élelmiszer előállításával, forgalmazásával, felszolgálásával foglalkozik. Ha a csülköt elkészítő étterem tulajdonosát az egykori büntetőbíró haláláért felelősnek találják, akár 5 év börtönbüntetést is kaphat. Szerettük volna őt is megszólaltatni, de a vendéglőben az egyik pincértől mindössze annyit tudtunk meg, hogy a tulajdonosnak elég problémája van az ügy miatt, jelenleg pedig nem elérhető.

A büntetőbírák Puskás Ference volt

A két éve ételmérgezés miatt elhunyt Pálinkás György összesen 49 évig dolgozott az igazságszolgáltatásban, ebből 22 évet töltött a Legfelsőbb Bíróságnál. Egykori kollégái szerint nagy lexikai tudással rendelkező, mindig jól felkészült bíró volt, aki a jogot mesterien művelte, példaértékűen tárgyalt és indokolt. "Korszakos jelentőségű bíró volt, valóságos művésze a szakmájának. Olyan volt, mint a futballban Puskás" - mondta róla az [origo]-nak egykori tanítványa, Borbély Zoltán, aki 1998-ban A köztársaság nevében címmel díjnyertes portréfilmet is készített Pálinkásról, jelenleg pedig a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Bár statisztikát sosem készítettek róla, Borbély szerint Pálinkás hozta Magyarországon az egyik legtöbb halálos ítéletet. A tanítvány ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezeket az ítéleteit sosem politikai ügyekben hozta, csak köztörvényes bűnözőket, például többszörös gyilkosokat, gyerekgyilkosokat, börtönőrök gyilkosait ítélte halálra. Azért szabta ki ezeket az ítéleteket, mert mindig a sértettek érdekeit nézte - véli Borbély, hozzátéve, hogy Pálinkás György volt a legnagyobb humanista, akit valaha ismert.

Visnovitz Péter