Jövő pénteken hoz végleges döntést a pécsi MSZP arról, hogy ki legyen a párt helyi polgármesterjelöltje. A jelenlegi jelölt, Toller László egy hónappal ezelőtt elszenvedett autóbalesete óta kórházban fekszik, mélyaltatásból való fokozatos felébresztését kedden kezdték meg. Amennyiben a politikus felgyógyulása hosszabb időt vesz igénybe, úgy a párt valószínűleg másik jelöltet indít az őszi önkormányzati választásokon.

Az MSZP pécsi küldöttértekezlete július 21-én ül össze és hoz végleges döntést az őszi önkormányzati választásokon indított jelölt személyéről - jelentette be Juhász István, az MSZP városi elnöke. Június 17-én, két nappal súlyos autóbalesete előtt a párt helyi szervezete még egyhangúlag bizalmat szavazott Toller László jelenlegi polgármesternek, az egy hónappal ezelőtti baleset miatt azonban most felmerülhet, hogy más jelöltet keresnek helyette.

Finoman erre utal Juhász pénteki nyilatkozata. "Ha a jövő heti küldöttértekezletig olyan végleges információkat kapunk, hogy a politikus felgyógyulása és rehabilitációja hosszabb időt vesz igénybe, az értekezleten más álláspontot kell kialakítanunk" - nyilatkozta az MTI-nek Juhász a polgármester újrajelöléséről. A párt városi elnöke szerint a végleges jelölt személyének megnevezése azért nem várhat tovább, mert július 27-én már postázzák az ajánlócédulákat, és az MSZP szeretné, ha azzal egy időben már a jelölt szórólapjai is eljutnának a választók postaládáiba.

Egy hete még Szili Katalin házelnök, a párt pécsi képviselője is arról beszélt, hogy Toller ügyében csak akkor születhet döntés, "ha a politikus orvosai nyilvánvalóvá tették, mi várható." A június 19-ei autóbalesete óta mélyaltatásban tartott pécsi polgármester akár hetekig is elhúzódó ébresztését csak kedden kezdték meg a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján. Ráadásul az intézmény igazgatója, Dóczi Tamás professzor már akkor is azt nyilatkozta, hogy a politikusnak az ébresztést követően is, bizonyosan tartós terápiára lesz szüksége.

Amennyiben Toller rehabilitációja valóban elhúzódik, az MTI információi szerint helyére Juhász István, Szili Katalin házelnök, Bókay Endre és Puch László országgyűlési képviselők, Gonda Tibor és Kunszt Márta, Pécs alpolgármesterei, Tasnádi Péter, a baranyai közgyűlés alelnöke, valamint Tóth József, a Pécsi Tudományegyetem volt rektora is pályázhat.

[origo]/MTI