Július 26-án a késő esti órákban teszi közzé a 2006-os felvételi ponthatárokat az Országos Felsőoktatási Információs Központ. A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) szerint tavalyhoz képest emelkedés várható a ponthatárokban, ugyanis nőtt az emelt szintű érettségik száma, és aki ilyen vizsgát tett, az akár 10-14 többletpontot is szerezhetett.

Tavalyhoz képest 10 000-rel többen tettek emelt szintű érettségit az idén, ezért várhatóan emelkedni fognak a felvételi ponthatárok a FISZ Hírügynökségének vezetője, Oroszlán Éva szerint. Tavaly 737 szakra 120 pont felett lehetett csak bejutni, tehát gyakran még a színjeles bizonyítvány sem volt elegendő. Annak a diáknak, aki biztosra szeretne menni, ezért mindenképp szüksége van legalább egy középfokú nyelvvizsgára és egy emelt szintű érettségi vizsgára.

Egy gyengébb eredményű emelt szintű vizsgával is jobb eredményt lehet elérni, mint egy 100 százalékos középszintűvel, emelt szinten elég ugyanis 33 százalékot teljesíteni, hogy többletpontot kapjon a felvételiző. A középfokú nyelvvizsga 7 pontot, a felsőfokú nyelvvizsga 10 pontot ér, nyelvvizsgákért összesen pedig 20 pont adható. A tavalyi tapasztalatok alapján döntött úgy a diákok nagy része, hogy az emelt szintű vizsgát választja.

A felvételi pontszámokat július 26-án este elsőként az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) honlapján teszik közzé. A továbbtanulni kívánó diákok idén is sms-ből értesülhetnek, melyik felsőoktatási intézménybe nyertek felvételit. Ha jelentkezési lapjukon jelezték, hogy az sms-küldő szolgálatot igénybe szeretnék venni, mobiltelefonjukra már hétfőn kaptak értesítést, hogy elért pontszámaik megtekinthetőek az interneten.

Az OFIK honlapja szerint 130 ezer jelentkezőből 102 834-an kérték ezt a szolgáltatást, és hétfő óta több mint 100 ezer sms-t küldtek ki. A pontszámok feltöltését a felsőoktatási intézmények végzik, és a feltöltés kedd délelőtt 80-85 százaléknál tartott. Ahhoz, hogy valaki megnézhesse, mennyi pontot kapott, regisztrálnia kell magát, és meg kell adnia személyi igazolvány számát és a jelentkezési lapokon szereplő iktatószámot.

Jász Annamária