Ételmaradékok között alszanak a tranzitlakók

2006.07.20. 16:30

Alkalmatlan emberi tartózkodásra a Ferihegyi nemzetközi repülőtér tranzitszállása az ombudsman helyettese szerint: nem takarítják a hálóhelyiségeket, ételmaradék gyűlik az ágyak alatt, és ágyneműt sem adnak az itt megszálló külföldieknek. Takács Albert a vizsgálat során megállapította, hogy az őrszemélyzet kamerákkal figyeli az itt-tartózkodókat, akik felügyelet nélkül nem is járhatnak ki.

Kulturált emberi tartózkodásra, különösen gyermekes családok elhelyezésére alkalmatlan a Ferihegyi nemzetközi repülőtér tranzitszállása, ahol a higiénés körülmények közegészségügyi szempontból is aggályosak - derül ki az ombudsman helyettesének legutóbbi közleményéből. Takács Albert szerint ezzel sérül az itt elszállásolt külföldiek emberi méltósága és a testi és lelki egészséghez való joguk. A tranzitszállóban azok a külföldi állampolgárok tartózkodnak ideiglenesen, akiket a magyar hatóságok valamilyen okból kifolyólag nem léptetnek be Magyarországra.

Az ombudsman általános helyettesének vizsgálata egy Svájcban élő hontalan beadványa nyomán indult el, aki sérelmezte a nemzetközi repülőtéri tranzitszállásán tapasztalt állapotokat. Ugyanis a Budapesti Határőr Igazgatóság tavaly nyáron nem engedte őt és családját egy harmadik országba tovább utazni, így egy éjszakát a tranzitszálláson kellett eltölteniük.

Az ombudsmani eljárás során helyszíni vizsgálatot tartottak. Ennek eredménye megfelelt annak, amit a panaszos leírt: a háló- és tisztálkodóhelyiségek nem voltak kitakarítva, az elhasznált ágymatracok alatt romlott ételmaradékot találtak. Mint kiderült, a szakadt takarókhoz, párnákhoz nem adtak ágyneműt, a közvetlenül a kifutópályára néző helyiségek ablakait pedig bemázolták, így azok természetes fényt nem engedtek át.

Azt külön is kifogásolta az ombudsman helyettese, hogy a tranzitszálláson őrszemélyzet teljesít szolgálatot, és kamerákkal ellenőrzik a helyiségekben tartózkodó külföldiek mozgását, akik ráadásul csak az őrök felügyelete mellett hagyhatják el szálláshelyüket. Takács Albert szerint az ilyen szoros felügyelet, illetve a külföldi polgárok mozgásának a korlátozása gyakorlatilag fogva tartással járó szabadságelvonásnak tekinthető.

Az is problémát jelent, hogy hiányosak a tranzitszállón tartózkodó külföldiek jogairól és elhelyezésükről szóló jogszabályok. Ezért a vizsgálat után Takács Albert az igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordult annak érdekében, hogy mielőbb szülessen meg egy kormányrendelet, amely szabályozná a tranzitszállón tartózkodók helyzetét. Emellett kezdeményezte a ferihegyi tranzitszállást működtető Budapesti Határőr Igazgatóságnál, hogy gondoskodjon az emberhez méltó körülményekről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK