Az elpuskázott öröklét (18+)

2006.07.21. 16:40

Mi szabad és mi tilos az együtt járás során? Nem meglepő- ismerve a katolikus dogmákat -, hogy az együtt járás ideje alatt, bármilyen kívánatos is a másik fél, teljesen elfogadhatatlan a szexuális közeledés a partner felé. Bármekkora meghittség alakuljon is ki a szerelmesek között, az első szeretkezés kizárólag a nászéjszakán történhet meg, mindenféle védekezés nélkül. Addig be kell érniük, néhány ártatlan kézfogással, szeretetteljes öleléssel, valamint egymás bátorításával, hogy tisztaságukat a nászágyig megőrzik. A fentiekből világosan látható, hogy egyház elutasítja a házasság előtti petting gyakorlatát, beleértve az orális szexet is. Ráadásul ez utóbbi kétszeresen is bűnös cselekedet. Egyrészt azért, mert nem alkalmas gyermeknemzésre, másrészt egyházi felfogás szerint maszturbációnak számít.

Nincs olyan kamasz fiú, akinek néha ne csúszna a sliccéhez a keze. Tisztában van ezzel az egyház is, mégis bűnnek tartja az önkielégítést. Azt ugyan már nem állítják, hogy vakságot vagy gerincsorvadást okoz, de a valláserkölcs szerint negatívan befolyásolja a jellem fejlődését és a későbbi szexuális viselkedést. Miért? Mert nem kölcsönös örömszerzésre irányul, ezért az önzés bűnébe esik az, aki maszturbál. Jó hír viszont, hogy a spontán magömlés nem számít véteknek.

Forrás: [origo]

Vajon miért fontos a szüzesség megőrzése a házasságig? Katolikus felfogás szerint, ha nem is könnyű, mégis muszáj megfékezni a hormonokat. Nem csak azért, mert ellenkező esetben az ember pokolra jut, hanem azért is, mert az esküvő előtti szexuális absztinencia a sikeres házasélet titka. A teológusok azt mondják, a házasság előtti időszak arra való, hogy az ember megtanuljon uralkodni ösztönein, vágyain, gondolatain. Ha valaki képes erre, akkor a szexuális élet, a házasságon belül szeretetet, önátadást, bizalmat fog jelenteni a számára, vagyis erősíteni fogja a házasság kötelékét. Ha azonban nem tanulta meg a szüzességet, a szexuális együttlét az ösztönök, vágyak, néha függőségig menő kielégítésévé válik. Az önmegtartóztatás tehát előkészíti a házastársi hűséget, vagyis a sikeres frigy alapkövetelménye. A katolicizmus szerint az érintetlenség erénye a legszebb nászajándék, mert nem kell majd küszködni korábbi partnerek fantomjaival. A teljes tapasztalatlanságból eredő nehézségeken meg átsegítik egymást a házastársak.

A tisztaság gyakorlásának alapja a VII. parancsolat, vagyis a paráznaság elítélése. A vétek súlyát jelzi, hogy a parázna személy nem csak felebarátja és a közösségi rend ellen vét, hanem Krisztust is megsérti. Bár a házasság előtti szex halálos bűnnek számít, az egyház szerint sohasem késő elkezdeni a testileg tiszta életet. Jézus pedig, mint tudjuk, ennél súlyosabb bűnöket is megbocsát. Szent Pál ad útmutatást azok számára, akik nem tudnak önkéntes cölibátusban élni. Azt írja a Korinthusbeliekhez intézett első levelében: "De ha magukat meg nem tartóztathatják, házasságban éljenek: mert jobb házasságban élni, mint égni."

Miro

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK