Tasnádi Pétert, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnökét jelöli az MSZP Pécs polgármesterének az őszi önkormányzati választásokra - döntött a párt városi küldöttértekezlete pénteken. Az értekezleten megjelent 122 küldöttből 113-an adták le szavazatukat, közülük 105-en szavaztak Tasnádi Péterre, hatan ellene, ketten pedig Juhász István városi elnökre.

A küldöttértekezletet azért kellett összehívni, mert a korábbi jelölt, Toller László jelenlegi polgármester június 19-én egy autóbalesetben súlyos sérüléseket szenvedett, kórházban fekszik, és kezelőorvosa szerint hosszú ideig intenzív kezelésre szorul. Az új jelölt, Tasnádi Péter az értekezlet eredményhirdetését követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy polgármesterré választása esetén nem várható lényeges változás Pécs vezetésében.

A baranyai megyeszékhely az Európa kulturális fővárosa és a Pólus programmal, egészségügyi fejlesztésekkel együtt mintegy 100 milliárd forint értékű beruházásba kezdett, amelyet folytatni szükséges. A város szerencsés helyzetben van, a következő évek projektjei ugyanis már előkészítés alatt állnak, ezek kidolgozása viszont a következő vezetés feladata - hangsúlyozta.

Tasnádi Péter hozzátette, szombaton találkozik a párt városi elnökségének tagjaival és a párt huszonnégy képviselőjelöltjével, hogy megbeszéljék a jövőbeni együttműködéssel, a kampánnyal kapcsolatos teendőket.

A zárt ajtók mögött tartott küldöttértekezleten részt vett Szili Katalin házelnök és Hiller István is, a pártelnök azonban még a szavazás előtt távozott.

Kocsi László országgyűlési képviselő újságíróknak azt mondta: Hiller István a küldöttek tudtára adta, hogy "az országos elnökség szerint Pécs polgármesterjelöltjéről a legbölcsebb döntést maguk a pécsiek tudják meghozni, (...) ezért ebben a folyamatban semmiféle felsőbb akaratot megfogalmazni nem kíván és nem tud".

Hozzáfűzte: "az elnökség tudomásul veszi, hogy ugyan Szili Katalin kiváló jelölt lenne, de a párt és a pécsi szocialisták szeretnék megtartani abban a székben, amelyben népszerűségével, tevékenységével a legnagyobb hasznot tudja hozni a városnak, a régiónak és a szocialistáknak". Azaz továbbra is házelnökként számítanának rá.

Kocsi László újságírók kérdésére beszámolt arról, hogy az értekezleten lehetséges jelöltként Tasnádi Péter mellett felmerült a jelölőbizottság által korábban javasolt, a keddi választmányi ülésen visszalépett Juhász István, Bókay Endre országgyűlési képviselő és Tóth Bertalan választmányi elnök neve is, de ők megerősítették korábbi döntésüket, és nem vállalták a jelölést.

Szili Katalin elmondta: Tasnádi Péter személyében olyan politikus kerülhet Pécs élére, aki jártas a közigazgatásban, a civil közösségekben. Megvannak a készségei kompromisszumok kötéséhez, és tud tenni azért, hogy a város a lehető legtöbb forrást kapja céljai megvalósításához.