A csendrendelet után is hallanak zajongást

2006.07.24. 10:32

Egyes vendéglősöket hidegen hagyott, másokat megdöbbentett a főváros ötödik kerületére vonatkozó új csendrendelet. A szabályozás értelmében a Vörösmarty tér és a Duna-korzó kivételével, az V. kerület éjszaka is nyitva tartó éttermeinek teraszát be kell zárni, mert üzemeltetésük zavarja a környéken lakók pihenését. Akad azonban olyan lakó, aki még most is hall zajokat.

Éjféltől zárva tartanak a Belváros-Lipótváros teraszai, és leghamarabb csak reggel 6-kor nyithatnak ki újra. A csendrendeletet Steiner Pál polgármester javaslatára hozta meg július 13-án az V. kerületi önkormányzat képviselőtestülete, mert az utóbbi időben rendkívül sokat panaszkodtak a lakók az éjszaka is nyitva tartó teraszokra.

A szabály alól a Vörösmarty tér és a Duna-korzó kivételt képez, Prónay Zakar-Gina, az önkormányzat sajtófelelőse szerint ugyanis ezekről a helyekről nem érkeztek lakossági panaszok. Hozzátette, hogy az utóbbi hónapokban 100 panaszos bejelentést kapott az önkormányzat.

Az új szabályozás sok vendéglőst nem érint, ugyanis számos étterem konyhája már jóval éjfél előtt bezár. Korábban viszonylag kevés étterem-tulajdonos működtetett teraszt éjfél után, nekik viszont jelentős forgalmat hoztak a késő éjszakai órák. Thurzó Béláné, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének gazdasági alelnöke szerint az éttermek vezetői anyagilag meg fogják érezni a pár óra kiesést, hiszen nyáron a bevétel nagy részét a teraszokon fogyasztó vendégek hozzák.

Az egyik, népszerű kávézó terasza felett lakó idős hölgy elmondása szerint például a reggeli szemétszállítás is zavarja pihenésüket, de ez a lakóhely velejárója. Hozzátette még, hogy a rendelet meghozása előtt voltak nagy zajongások (főleg a foci vébé idején), de a rendelet életbe lépése óta ez nem jellemző. Egy másik lakó szerint azonban még mindig hallani éjfél után zajongást a teraszról, és ezt az épület portása is megerősítette.

Az érintett vendéglősök véleménye megoszlik a kérdésben. A megkérdezettek közül páran egyáltalán nem aggódnak a változások miatt, náluk ugyanis nem volt jelentős az éjfél utáni forgalom. Egyikük azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy a lakók már este kilenckor panaszkodni szoktak a zaj miatt, de őket nemcsak a teraszok, hanem a környék népszerű sétálóutcáinak turistaözöne is zavarja. A vendéglős szerint előfordult már az is, hogy egy lakó az ablakból kizúdított vízzel nyilvánította ki véleményét.

Egy másik étterem-tulajdonos azonban megdöbbenéssel fogadta az önkormányzat rendeletét. Az ő teraszukon sok vendég megfordult éjfél után, és soha nem érkezett panasz a zajra - igaz, a vendéglős havi 70 ezer forintos szerződést kötött a ház lakóival.

A környéken dolgozó pincérek semlegesen fogadták a változásokat. "16 órákat dolgozunk, nekünk aztán olyan mindegy" - mondta az egyik pincérnő. Egy másik felszolgáló ennyit fűzött hozzá a témához: az utcai zenészek gyakran hajnali háromig is az utcán zenélnek, rájuk viszont nem vonatkozik a csendrendelet. Az önkormányzat ötmillió forintot különített el arra a célra, hogy több közterület-felügyelő ellenőrizze a rendelet betartását. A belvárosi utcákat jelenleg kettő felügyelő járja éjjelente, és az éjfél után is nyitott terasszal működő vendéglőt megbírságolják. A harmadik bírság után az étterem működési engedélyét bevonják.

Jász Annamária

KAPCSOLÓDÓ CIKK