A kórházak műtéteket halaszthatnak el, az ELMŰ pedig díjtartozás miatt sehol nem kapcsolja ki az áramot - ismertette Demszky Gábor főpolgármester a hőségriadó miatt bevezetett rendkívüli intézkedéseket. Pénteken a fővárosban több ezer palack vizet osztanak szét, az utakat és a síneket pedig folyamatosan locsolják. Demszky elvárja azt is, hogy a munkahelyeken lehessen rövidnadrágot viselni. A hőség ismét súlyos gondokat okoz a vonatközlekedésben.

A budapesti kórházak saját hőségriadó-tervük alapján óvják a betegeket a meleg hatásaitól - közölte Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Védelmi Bizottság pénteki ülése után. A kánikula miatt ugyanis az elmúlt napokban közel 30 százalékkal több beteget látnak el a kórházak.

 

Az ÁNTSZ ajánlásai alapján készített tervek szerint az egészségügyi intézményeknek gondoskodniuk kell a betegek folyadékpótlásáról, az épületek hűtéséről, valamint  a kórházak elhalaszthatják a nem életmentő műtéteket. 

 

Minderre azért van szükség, mert a héten a napi átlaghőmérséklet három egymást követő napon is meghaladta a 25 fokot, az országos tisztifőorvos így másodfokú hőségriadót rendelt el. Az ÁNTSZ a korházak mellett ajánlásokat fogalmazott meg a kórházak mellett az önkormányzatoknak is.

 

Többek között javasolják, hogy locsolják a forgalmasabb utakat, a köztereken osszanak ásványvizet, gondoskodjanak a hajléktalanokról. A hőség fokozása estén az ÁNTSZ elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a nagyvárosokban forgalomkorlátozó intézkedéseket vezessenek be.

 

Vizet osztanak, elengedeik a tartozást

 

Demszky Gábor főpolgármester a másodfokú hőségriadó miatt elrendelt intézkedések között említette, hogy pénteken 25 ezer palack és 10 ezer zacskós vizet osztanak szét a polgári védelem munkatársai a főváros forgalmasabb pontjain.

 

Fejfájást okozhat az ózonszennyezés
A következő napokban a levegő ózon tartalma elérheti azt az értéket, ami miatt panaszok léphetnek fel többek között a betegeknél, a gyerekeknél és az időseknél - közölte a környezetvédelmi minisztérium. Az ózonkoncentráció megnövekedése köhögést és fejfájást okozhat. Ahol az ózon szennyezettsége meghaladja az előírt értéket az illetékes önkormányzat köteles tájékoztatni a lakosságot.

A főpolgármester elmondta: a kánikula idején az Elektromos Művek a díjfizetés elmulasztása miatt egy háztartásban sem kapcsolják le az áramot. Demszky közölte: elvárja azt is, hogy a budapesti munkahelyeken biztosítsanak ásványvizet, továbbá engedélyezzék a könnyített munkaruha, például rövidnadrág viseletét.

 

Kitért arra is, hogy 25-30 locsoló kocsi járja és hűti a fővárosi utakat, ezek között több pedig a villamossíneket locsolja. Csütörtökön ugyanis fennakadást okozott a tömegközlekedésben, hogy több helyen felpúposodtak a hőségtől a villamossínek. Az elrendelt intézkedések között szerepel, hogy a megszokottnál gyakrabban szállítják el a hulladékot, a Főkert pedig naponta több ezer liter vízzel locsolja a főváros által felügyelt parkokat. A Duna budapesti szakszán pedig a kánikula idején is tilos fürdeni.

 

110 helyen ellenőrzik a síneket

 

A tartós meleg miatt fokozottan ellenőrzi a MÁV a vasúti pályaszakaszokat a biztonságos közlekedés érdekében - áll a vasúttársaság közleményében. Kavalecz Imre MÁV-szóvivő péntek délelőtt az [origo]-nak elmondta, hogy Érd-alsónál és a Nyíregyháza-Nyírbátor szakaszon várható késlekedés pályahibák miatt.

 

A MÁV közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a tartós meleg a vasúti berendezések működésében is zavart okoz - fénysorompók, váltók romlanak el, kábelzárlatok keletkeznek. A kánikula szerkezeti változásokat okozhat a sínekben, a vasúti pályákban - derül ki a közleményből, amely szerint 32 fokos levegő-hőmérsékletnél 45-50 fokos sínhőmérséklet alakul ki.

 

Fotó: Hajdú D. András
Több helyen ingyen osztják a vizet

Ekkor a vágányok oldalirányban torzulhatnak, úgynevezett "vágánykinyomódások" jöhetnek létre. A vasúttársaság ezért szigorította a pályatestek ellenőrzését: 110 helyen mérik a sínhőmérsékletet, az értékeket 2 óránként figyelemmel kísérik.

 

Káoszt okozhat a további meleg

 

Harmadfokú hőségriadót - amikor az átlag hőmérséklet 3 egymást követő napon 27 fok felett van -  még

soha nem rendeltek el Magyarországon. Páldy Anna, az ÁNTSZ-hez tartozó Országos Környezetegészségügyi Intézet igazgató-helyettese az [origo]-nak elmondta: ennek elrendelése ráadásul problémás lenne.

 

A katasztrófatörvénynek az erre vonatkozó részei csak azt írják, hogy mikor kell a harmadfokú riadót elrendelni. Azt viszont nem tartalmazza a törvény, hogy ekkor pontosan kinek mi a feladata, vagyis, hogy a hatóságoknak és az önkormányzatoknak hogyan kell reagálniuk a katasztrofális hőségben. Példy szerint  a joghézag miatt, azt valószínűleg azt javasolná az ÁNTSZ, mint a másodfokú riadónál, csak szigorúbban.