A legtöbb európai országban van tandíj

2006.07.25. 7:07

Kevés olyan európai ország van, ahol ne kellene tandíjat fizetni az egyetemistáknak, több államban pedig jelenleg zajlik a fizetős felsőoktatási rendszer kialakítása - írja a Népszabadság. Van olyan ország, ahol csak utólag, a munkába állást követően kell kiegyenlíteni a tandíjat.

A legtöbb európai országban valamilyen formában fizetni kell annak, aki felsőoktatási intézményben tanul - írja a Népszabadság. Ingyen egyetemre járni csak Írországban, Luxemburgban, Máltán, Cipruson, Lengyelországban, Horvátországban, Szerbiában, Boszniában és Montenegróban lehet.

Nincsen tandíj Dániában, Norvégiában, Svédországban és Finnországban, viszont minden hallgatónak be kell lépnie valamelyik diákszervezetbe, ahol szemeszterenként 40-50 eurós (11-14 ezer forintos) tagsági díjat kell fizetni.

Szlovákiában és Csehországban szintén nem kell fizetni a hallgatóknak, igaz, az előző szlovák kormány háromszor is megpróbálta bevezetni a tandíjas felsőoktatást. A legnagyobb cseh kormánypárt választási programjában pedig már szerepelt az utólag, a munkába állást követően kiegyenlített tandíj.

A munkába állást követően megfizetendő képzési díj Szlovéniában egy éve létezik, hét német tartományban pedig jelenleg zajlik a félévenként átlagosan 500 eurós tandíj bevezetése, aminek a megfizetéséhez a diákok hitelt vehetnek fel. Angliában szintén hallgatói hitellehetőséggel egybekötött tandíjrendszer van, míg Franciaországban az egyetem dönthet arról, hogy fizetni kell-e a tanulmányokért. Több európai országban az egyetemi félév elején kérik a tandíjat, ami Olaszországban 700-1000, Ausztriában 400-600, Belgiumban és Észtországban maximum 350, Spanyolországban 400-700, Svájcban pedig 400-1300 euró.

KAPCSOLÓDÓ CIKK