Ezekben az években számos más barátság is elindul, Bajnai sorra ismerkedik meg a Fidesz alapítóival Kósa Lajostól Sasvári Szilárdon át Deutsch Tamásig, de Orbánnal azóta is csak felületes az ismeretség. Tagja volt a szintén nem túl sikeres, 33 ifjúsági szervezetet tömörítő MISZOT-nak (Magyar Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa). A cserkészektől az ifjú katolikusokig sokan csatlakoztak hozzá, Stumpf vezette, és az akkor már németül és angolul kiválóan beszélő Bajnai volt a külügyi tikár. Rengeteget járt Brüsszelbe, lobbizásának nagy része volt abban, hogy csatlakozhattak az európai ernyőszervezethez. Bajnai ebben az időben - végzős egyetemistaként - hátrányos helyzetű gyerekeknek történelmet is tanított egy akkor általuk elindított és azóta is működő alapítvány keretében.

A '90-es évek elején már egyre lendületesebben indult üzleti karrierje, de még volt egy kis kitérője a politikába. Stumpf meghívta az 1991-ben indult Századvég Politikai Iskolába. Az akkor húszas éveinek közepén járó Bajnai készségfejlesztő tréningeket tartott az első demokratikusan választott parlament képviselőinek, akiket többnyire pártjaik iskoláztak be. Tanítványai között volt a szocialista Burány Sándor, akivel most a fejlesztéspolitika kapcsán ismét összetalálkozott, de oktatta a fideszes Szadai Károlyt - a Magyar Rádió kuratóriumának jelenlegi alelnökét - is, aki az egyik évfolyamon elnyerte az Év diákja címet is. A tanárkollégák között volt Levendel Ádám, Sükösd Miklós, Gyurgyák János vagy éppen Bozóki András. A szintén oktató Stumpf szerint azonban nem volt túl sikeres a képzés: a képviselők vagy megbuktak, vagy lemaradoztak az iskolából.

A rendszerváltás tehát úgy zajlott le, hogy a feltörekvő, pozíciókat foglaló új politikusi nemzedék tagjai közül sem Bajnai, sem Gyurcsány nem lett országosan ismert figura. Mindkettőjüket közelről ismerő egyik forrásunk szerint ez az előbbinél semmi problémát nem jelentett, "de Fletó akkor egy ideig személyes válságba került emiatt". Egyébként mindketten a Creditum nevű pénzügyi tanácsadó cégnél kezdték a '90-es éveket, a személyes kapcsolat közöttük tehát a közös politikai kudarc ellenére megmaradt, de arra már Bajnai sem emlékszik pontosan, hogy voltak-e közös üzleteik. "Lehet, hogy technikailag alakítottunk közös cégeket, amelyek kellettek a tanácsadói munkához, de olyan, amelyben érdemi tevékenységet végeztünk volna, nem volt" - mondja. Gyurcsány 1992-ben önállósodott, és megalakította az azóta híressé vált Altus Rt.-t, de ezt követően is összejártak.

Ablak és lehetőség

Bajnai apja kapcsolatai révén került a Creditumhoz, ahol az ismerősök igazi csodabogárként néztek rá, mivel ő már külsőségekben is igazi nyugati menedzser benyomását keltette akkor, amikor Magyarországon még sok vállalkozó bordó zakóban és pálmafás nyakkendőben járt. "Volt egy filofaxa, amikor olyan szinte még senkinek nem volt az országban, ebben kategorizálta a rá szakadt feladatokat. Olyan szisztematikus rendszert csinált, hogy beszarás. Ezenkívül millió minőségi inge volt" - meséli egy névtelenséget kérő gyerekkori barát, aki szerint mindebben nagy valószínűséggel az Ausztriában is sikeressé váló üzletember édesapa hatása fedezhető fel. (Bajnai szülei nővérével együtt a rendszerváltás után Ausztriába költöztek, apja azóta is egy kereskedelmi céget irányít Bécsből.)

Leosztja a lapokat (Fotó: MTI)

Fél év londoni szakmai gyakorlat (1993, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) kivételével négy évig dolgozott a Creditumnál, amelyet az utolsó két évben már Eurocorpnak hívtak, és közben egyre haladt feljebb a ranglétrán. "Olyanok voltunk, mint az egyszeri orosztanárok, akik egy leckével tartanak előrébb a tanítványuknál" - mondja Bajnai, aki az angolban használatos window of opportunity kifejezést használja arra, mi a magyarázata annak, hogy ő és több kortársa hamar jutott el magas pozíciókba. Éppen 1990-ben diplomáztak a Közgázon, ahol olyan tudást halmoztak fel, ami mindjárt vezető pozícióba emelte sokukat, és ők bátran éltek is ezzel a lehetőséggel - sorolja -, miközben a külföldi illetőségű pénzügyi, gazdasági cégeknek ők kellettek, nem a 20-30 évet szocialista nagyvállalatoknál lehúzott régi káderek, akiknek az ismeretei gyorsan elavulttá váltak.

1995-ben ment át a CA-IB Értékpapír Rt.-hez, ahol gyorsan ügyvezető igazgató, majd 29 évesen már vezérigazgató-helyettes lett. A vállalatfinanszírozási és tőkepiaci részleget bízták rá, és a legkomolyabb hazai cégeket vezette be a tőzsdére: OTP, Richter, Mol, Matáv. A VICO és a - Kóka János nevével fémjelzett - Elender értékesítésénél is ő bábáskodott, de a kereskedelmi tévés koncessziók, a Danubius Rádió vagy a Lapker privatizációjánál is. A 2000-ig tartó időszakot tömören csak úgy foglalja össze az [origo]-nak: "Kutya keményen dolgoztunk a 90-es években, tényleg éjjel-nappal kellett hajtani, de nagyon sokat tanultunk a külföldi cégektől."

A halk szavú úriember

Jöttek az elismerések is (amelyeket egyébként a hivatalos önéletrajza nem említ). A két legrangosabb ezek közül, hogy a Central European Business Review 1999-ben a kelet-közép-európai régió legígéretesebb üzleti vezetői közé választotta, 2003-ban pedig a Menedzserek Országos Szövetsége az Év Fiatal Menedzserének kiáltotta ki. Nem sokkal később felkerült a 100 leggazdagabb magyar listájára, bár szerinte a sajtó túlbecsüli milliárdosnak nevezett vagyonát. Egyik legutóbbi elismerését egyébként épp Kóka Jánostól kapta. A gazdasági miniszter idén március 13-án a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét (polgári tagozat) adta át Bajnai Gordonnak még a Wallisnál végzett munkájáért "a hazai vállalatirányítási kultúra fejlesztése terén elért eredményei, kiemelkedő szakmai és vállalatvezetői munkája elismeréseként".

Az összes forrásunknak feltettük a kérdést: mi emelte fel Bajnai Gordont a sikeres fiatal üzletemberek között is a csúcsra? A szükséges alapok mellett (intelligencia, motiváció, munkabírás) a "nagyfokú" irodalmi műveltséget, a "rendkívüli" szociális érzékenységet, valamint a korrektséget emelték ki az őt ismerők a háttérbeszélgetések során. Ki ezt, ki azt, de két tulajdonságot mindenki megemlített: halk szavú és úriember. "Biztos nem szabad ilyet mondani egy magas kormányzati beosztásban lévő valakiről, de ő egy kedves srác" - mondja a volt kolléga, Wachsler Tamás.

A miniszterelnök emberei (Fotó: MTI)

Politikai kapcsolatait nem sorolják a karrierbefolyásoló tényezők közé az általunk megkérdezettek. Érdekes azonban, hogy az évtizedek óta bevallottan baloldali, szociáldemokrata nézeteket valló Bajnai Wallisnál töltött évei alatt több Fideszhez köthető személy került magas pozícióba a cégnél vagy annak tulajdonában lévő valamelyik vállalatnál. A már említett Wachsler a Fidesz politikusa volt, és az Orbán-kormány államtitkára. De ott van még Gansperger Gyula, aki Orbán miniszterelnöksége idején ÁPV-vezér volt és Fürjes Balázs, aki Deutsch Tamás sportminiszter mellett volt kormánymegbízott, valamint az idei Fidesz-kampányban a Polgári Kormányzás 2006 Budapest programigazgatójaként tevékenykedett.

Adódik a kérdés: jó stratégaként a szocialistákkal szembeni másik politikai oldalnál is be akarta biztosítani magát Bajnai? "Lehet, hogy voltak ilyen megfontolások is a Wallis akkori vezetésében, de nem került tesztelésre. Én eljöttem a Wallis tulajdonában álló cégtől, a Fidesz meg nem került kormányra. Tehát a dolog teljesen spekuláció. De ha volt is ilyen spekuláció, akkor sem azt mondanám, hogy micsoda felháborító, hanem azt, hogy okos" - feleli erre a politikától mára eltávolodott Wachsler Tamás.