Bajnai 1992-ben vette feleségül egy közgázos egyetemi diáktársát, akivel együtt lakott már a Bakáts utcai garzonban is. "Tipikus legénylakás volt, de egyszer csak feltűntek az ágyában kis rózsaszín párnácskák, amit nem tudtunk mire vélni. Mondtuk neki, hogy Gordon, ne szórakozz, mik ezek?" - idézi fel egy barát, milyen jelei voltak a későbbi menyasszony megjelenésének. A legénybúcsú Stumpf  István emlékei szerint "komoly ivászatba torkollott" Nemesnádudvaron, ahol azóta is pincészetet tart Bajnai. A házasságból két gyermek született: Zsófia 1995-ben, András pedig 1998-ban. Évek óta nem élnek ugyanakkor együtt, de továbbra is házasok. "Igaz, külön élünk, de jogilag nem vagyunk válófélben, nehogy azt írja, mert megharagszik a feleségem" - mondja Bajnai.

Úgy tűnik, Bajnai Gordonnak nem lehet túl mozgalmas magánélete. Mikor forrásainkat arról faggattuk, hogy milyen az élete a munkahelyen kívül, mi a hobbija, mit csinál szabadidejében, akkor többnyire csönd következett. "Nem tudok semmiről, nincs ideje semmire" - hangzott rendszerint a válasz. Más azt említette, hogy Bajnai hetente többször külföldön van, ha pedig Magyarországon tartózkodik, akkor 12-14 órákat dolgozik. "Ha beszélni akarok vele, akkor mindig írok neki egy sms-t, aztán este, úgy 8-9 után szokott hívni, hogy mondjad gyorsan, most két tárgyalás között vagyok, mit akarsz?" - meséli Nagy András, Bajnai csapatkapitánya a 43. sz. Építők focicsapatából. A focira és másik kedvenc elfoglaltságára, borászatára ugyanis igyekszik időt szakítani.

Jól védi a közeli lövéseket

Bajnai igazolt kapusa a BLASZ-1/B-ből idén kiesett 43. sz Építőknek, amelyet még 1949-ben alapítottak (régi időket idéző kék-fehér címerében két panelház és egy daru), de ma már magánkézben van a csapat. Az amatőr csapat tulajdonképpen egy baráti társaság: ügyvédek, vállalkozók és menedzserek alkotják. Mint a csapatkapitány hangsúlyozza, "a cél a szórakozás, s ezért még mi fizetünk a klubnak". Bár Bajnai - vagy ahogy a csapattagok szólítják, Gordi - az első számú kapus, a kedd és csütörtök esti edzéseknek csak harmadára, míg a szombat délelőtti meccsek felére tud eljárni. Rendszerint kihagyja a mérkőzések utáni sörözgetéseket is, és inkább gyerekeivel tölti a hétvégéket.

"Borzasztóan nyugodt a kapuban, néha már zavaróan az, például a többi kapussal ellentétben nem flúgos, még csak nem is szokott ordítozni" - mondja Nagy András, aki középső védőként együtt irányítja hátulról a csapatot Bajnaival. "Ő pont az ellentéte a tartalék kapusuknak, aki többször kiállíttatja magát, mint a mezőnyjátékosok együttvéve" - teszi hozzá a kapitány, aki szerint a nyugodtság nem lassúságot jelent. "Rendkívül jók a reflexei, a közeli lövéseket jól védi, a rávezetéseket, az egy az egybe ziccereket kifogja. De mint mindenkinek, neki is vannak gyenge pontjai, a beadások, a magas labdák nehézséget okoznak, ilyenkor a magas hátvédek segítenek neki" - mondja Nagy. Az előnyös tulajdonságok között említi, hogy csapattársa sosem fél, bátran jön ki a kapuból.

Nagy elmondása szerint Bajnai állandó céltáblája a poénkodásnak, egyrészt a pozíciói és vagyona, másrészt az időhiánya miatt elkövetett bakik okán. Például állandóan az orra alá dörgölik, hogy olyan anyagi háttérrel, amilyennel ő rendelkezik, a 43.sz. Építőknek a Bajnokok Ligájában kéne focizni, nem a Budapest-bajnokságban, másrészt pont ő az, aki - elfoglaltságai miatt - többnyire elfelejti befizetni a kétezer forintos havi tagdíjat. "Ilyenkor meg szoktuk kérdezni tőle, hogy ennyire nincs pénzed, esetleg befizessük helyetted?" - mondja a csapatkapitány. Bár öltönyben jár a pályára Bajnai, azért néha van némi gond a szerelésével. "Volt, hogy zokni nélkül jött edzésre, vagy a meccs után rohant valahová, és az öltözőben hagyta a cipőjét, úgy vittük utána" - teszi hozzá Nagy.

Bajnai nem egy Kóka

A kapitány egyike annak a szűk baráti körnek (egykori bajai barátok, csapattársak, üzletemberek és politikusok), amely lejár időnként Bajnai pincészetébe, Nemesnádudvarra. A szőlőt más gondozza, de egyik informátorunk szerint "ha összejön a férfitársaság, akkor Gordon mindig mond egy rövid köszöntőt, bemutatja fehér- és vörösborait, amit aztán végig is kóstolunk". Bajnainak nincs túl sok ideje a Baja melletti birtokára lejárni, de van egy fix időpont, amit sosem hagyna ki, ez a minden évben július elején megrendezett bajai halászléfőzőverseny, amelyenn saját VIP-sátorral rendelkezik. Mint egy másik informátorunk mondja, a hosszú hétvége mindig a pincénél kezdődik, azt követi a halászléfőzés, majd ha még belefér, fürdőzni is elmegy a társaság. Az összejöveteleken a kormányból leginkább Kóka János és Gyurcsány Ferenc (ő inkább csak a miniszterelnöksége előtti időben) szokott részt venni.

A kabinetből Gyurcsánnyal és Kókával áll közelebbi viszonyban az új kormánybiztos. Utóbbival való kapcsolata annak fényében is érdekes, hogy több forrásunk úgy tudja, Gyurcsány Bajnait szerette volna első kormányába gazdasági miniszternek, de ő informátoraink szerint inkább Kókát ajánlotta. Bajnai erről az [origo]-nak adott interjújában érezhetően nem szívesen beszélt, és csak annyit mondott: "A kormányfő kikérte a véleményemet róla, ami ugye azt feltételezi, hogy már volt egy jelölt a fejében".

Forrásaink szerint egyébként már többször kapott felkérést különféle pozíciókra Gyurcsánytól az elmúlt két évben. "Egyszer volt konkrét felkérés, és akkor azért mondtam nemet, mert azt gondoltam, hogy nem volt olyan helyzetben a Wallis, hogy én tisztességgel felállhattam volna. El kellett végeznem az előző feladatomat" - mondja ma az érintett. Egy névtelenséget kérő informátorunk ehhez hozzáteszi még: "Abban az első másfél évben Gordon nem látta biztosítottnak, hogy meg tudná valósítani az elképzeléseit. Igaz, a tanácsaival akkor is segítette Gyurcsányt, akit nagyon nagyra becsül."

"Nagyon nagyra becsüli Gyurcsányt" (Fotó: MTI)

Bár Kókával jó személyes viszonyban van Bajnai (korábban utaltunk rá: az Elender kapcsán hivatalosan is dolgoztak együtt), több informátorunk szerint "Bajnai nem egy Kóka". Ezen azt értik, hogy az orvos végzettségű gazdasági miniszterrel ellentétben a közgazdász kormánybiztosnak nincsenek hosszú távú politikai ambíciói. "János már rég ambicionálta a politikusi pályát, és hozzá illik is ez a világ, ő ugyanis eléggé nárcisztikus hajlamú, bár a kritikát nem nagyon viseli. Vele ellentétben Gordon inkább háttérember-alkat, ő nem fog megjelenni egy választókerületben nyugdíjasokat győzködni, hogy szavazzanak rá" - állítja mindkettőjüket jól ismerő forrásunk.

Politikai ambíciók helyett a szakmai feladat nagysága vonzza Bajnait - nagyjából így lehetne röviden összefoglalni az általunk megkérdezettek véleményét arról, hogy akkor mégis miért állt be - ha jól gondolják forrásaink, csak egy bizonyos időre - politikusnak.

Egyedül Stumpf István fogalmazott meg némi ellenvéleményt. Szerinte akár "az is elképzelhető, hogy Bajnai személyében egy új politikustípus jelent meg". "Olyan gyorsan változik a világ, hogy nem feltétlenül kell kijárni az inaséveket, ahogy a Viktor mindig fogalmaz - persze ő Gyurcsányra utalva. Ráadásul nagyjából ugyanazok a képességek kellenek egy állami szerv vezetéséhez, mint egy vállalatéhoz" - mondja a politológus, aki szerint a politikában az érzelmi dimenziónak jelentősebb szerepe van, mint az üzleti életben, ezért például a Hajdú-Bét-ügy felszínre kerülése még sok fejfájást okozhat Bajnainak és főnökének, Gyurcsány Ferencnek.

Lencsés Csaba