A megszorító intézkedések szükségességéről, valamint az egészségügyi reformokról és a fejlesztési pénzek elköltéséről szóló vitákról beszélt Gyurcsány Ferenc este 8 órakor a köztévében. Gyurcsány kérte, hogy műsorba kerülhessen, a beszédet előre rögzítették.

"Ahhoz, hogy sikeres legyen Magyarország, új alapok kellenek, ehhez mélyre kell ásni" - mondta a kormányfő közel hatperces, felvételről közvetített tévébeszédében. Gyurcsány Ferenc Az Új Egyensúly című program - amely a megszorításokat tartalmazta - szükségességéről beszélt, hangsúlyozva, hogy a sikerhez befektetések, erőfeszítések kellenek. "Egyensúly kell, erről szólnak az intézkedések" - tette hozzá. A miniszterelnök elmondta, hogy a spórolást magukon, politikusokon kezdték a kevesebb minisztériummal, kevesebb autóval.

Magyarország jövője érdekében megállapodást, vitákban kiérlelt közös döntéseket szorgalmazott lendületes beszédében a kormányfő, aki mögött háttérképként a Lánchíd volt látható. "Megvitatni és megállapodni egészségügyről, megvitatni és megállapodni Magyarország jövőjéről. Ez a dolgunk. Közösen kell tenni. Vagy közösen, mert így érdemes, vagy sehogy. Én azt mondom, hogy gyerünk, közösen. Gyerünk, teremtsünk egy új világot, a győztesek világát, mert Magyarországnak a legjobbnak kell lenni" - mondta a Gyurcsány.

A kormányfő úgy fogalmazott: olyan állam kell, amely az embereket szolgálva, olcsón és hatékonyan működik, szerinte erről szóltak a kormány intézkedései. Gyurcsány azt mondta, hogy az elmúlt hetekben nehéz döntéseket hoztak, és tudja, sokan nem örülnek ezeknek, tudja, hogy ezek átalakítják a hétköznapokat."De tudom, hogy Magyarországnak ezekre a döntésekre szüksége van" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Emlékeztetett arra Gyurcsány, hogy ezekben a napokban bocsátották vitára az egészségügy átalakításáról szóló zöld könyvet. Mint mondta, közös felelősség változtatni azon, hogy hat évvel kevesebbet élnek a magyarok, mint legtöbb európai honfitársuk, még azoknál is, akik nem költenek többet a saját egészségügyükre. Hangsúlyozta, hogy szembe kell nézni az elmúlt évek egészségügyi féligazságaival.  Szerinte a változtatások nem lemondást, hanem erőfeszítést és befektetést jelentenek.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a következő napokban útjára bocsátanak egy másik vitát is: "milyen legyen az új Magyarország, mit építsünk abból a nagyon sok pénzből, amelynek végre Magyarország lesz a birtokosa". A kormányfő ezzel a 2007-2013 között hozzáférhető uniós támogatások felhasználására utalt.

Az MTV sajtóosztályán az [origo] kérdésére még csütörtök napközben elmondták, a kormányfő kezdeményezte a beszédet. "A miniszterelnök azért kíván tévébeszédet tartani, mert olyan súlyú változtatásokat vezet be a kormány, hogy szeretne ezekről bővebben tájékoztatást nyújtani" - közölte az MTV sajtóosztálya. Hangsúlyozták, hogy a köztelevízió csak technikai lebonyolítója a beszédnek. Kérdésünkre még a beszéd leadása előtt közölték, hogy reagálási lehetőséget biztosítanak az ellenzéknek.

Az ellenzék szerint Gyurcsány pénzbehajtó

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Szijjártó Péter már előre jelezte véleményét. Szerinte a miniszterelnök "gyáva, mert miután politikai hazugságon kapta az ország, most már csak hangkonzerven keresztül mer kommunikálni az emberekkel". A beszéd után pedig közölte: "Gyurcsány Ferenc továbbra is hazudik, a nyílt és szervezett politikai hazugság eszközével él, hiszen ma sem reformokról beszélt, hanem kormányzati pénzbehajtásról, ráadásul nem nevezte meg a felelősöket, akik pénzügyi válságba sodorták az országot."

"Úgy tűnik a miniszterelnök nem hajlandó tudomásul venni, hogy az emberek fel vannak háborodva azon, hogy megszegte a velük kötött megállapodást" - mondta. Közölte: "Itt lett volna az utolsó lehetőség arra, hogy a kormányfő visszavonja a Gyurcsány-csomagot, ő azonban nem tette meg". "Az emberek elkeseredettsége és felháborodása elől gyorsan szabadságra menekülő miniszterelnök kampányát hallhattuk főműsoridőben" - összegezte véleményét a Fidesz kommunikációs vezetője.

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese szerint ezért a beszédért teljesen felesleges volt a közszolgálati televízió fő műsoridejét megszakítani, hiszen abban egyetlen új kezdeményezést sem hallhatott az ország.  Megjegyezte: ha a kormány az ország előtt álló kérdésekben ténylegesen az együttműködésre törekszik, minimálisan elvárható gesztus lett volna, hogy a parlament nyári ülésszakának utolsó napján, és nem egy nappal később jelentik be, hogy a hiány mértékét korrigálták. Hock Zoltán álláspontja szerint Gyurcsány Ferenc "megijedt saját tetteitől, utólag akarja megmagyarázni azt, hogy ilyen törvényeket fogadtatott el a parlamentben".