Hofiról neveznék el az új hidat

2006.07.31. 15:04

Chuck Norris, Hofi Géza, de akár Jockey Ewing is lehet az épülő M0-ás északi híd névadója, ha elegen szavaznak ezekre az ötletekre a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján, és végül a földrajzinév-bizottság is rábólint valamelyikre. Ugyanakkor a humoros, aktuálpolitikai indíttatású vagy éppen gúnyolódó elnevezések elfogadására nincs esély. A bizottság volt elnöke, jelenlegi tagja szerint ezek "csacskaságok", a térképész az Északi M0 híd nevet látná szívesen. 

Az internetezők többsége Hofi Gézáról nevezné el az épülő új M0 Északi hidat - derül ki a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) honlapján meghirdetett szavazás jelenlegi állásából. A GKM július 21-e óta várja az ötleteket az M0-ás körgyűrűt Újpest és Budakalász között összekötő híd nevére. Péntekig 382 javalat és több mint 25 ezer szavazat érkezett be. Új ötletet augusztus 21-ig lehet még beküldeni, azután már csak az első tíz legtöbb szavazatot kapott elnevezés között lehet eldönteni a versenyt szeptember 8-ig.

A mostani - még nem végleges - állás szerint a szavazatok 14 százalékát szerezte meg a Hofi Géza híd. Az ötletgazda indoklása szerint azért kellene így nevezni a hidat, mert Hofihoz "méltó lenne, hiszen egy vicc, hogy ilyen sokáig tartott", amíg végre megvalósulni látszik az összekötő.

13 százalékkal követi Hofit a lehetséges névadók sorában Chuck Norris, a harmadik helyre pedig a Pató Pál híd elnevezés került. A tízes toplistán szerepel még Vásárhelyi Boldizsár, a körgyűrű ötletét először felvető professzor, valamint Horthy Miklós, Mátyás király, Attila, Szent István, Eötvös, de felmerült az egyszerű Budapest híd ötlete is.

Az első tízből kimaradt javaslatok között sok olyan van, amely az építkezés elhúzódásán gúnyolódik. Ilyen például a 30 évet késtem híd, a Csúszik az átadás híd, a Húsz év türelem hídja, vagy a Jé!!!! készen van a híd. Sokan az aktuálpolitikából merítettek ötletet, ők többek között olyan elnevezéseket látnának szívesen, mint Lári-fári híd, Igen megcsináltuk! híd, Gyurcsány-Orbán híd. Másokat médiaszereplők ihlettek meg, így születtek a következő javaslatok: Győzike híd, Fekete Pákó híd, Jockey Ewing híd. Akadnak egészen minimalista megoldások is, melyek kiagyalói a Körgyűrű híd vagy az Északi híd elnevezést adnák.

A híd nevéről a végső szót a földrajzinév-bizottság mondja ki. A tagok elé már csak a három legtöbb szavazatot szerzett ötlet kerül, de az érintett települések önkormányzatai, térképészek, nyelvészek és további szervezetek képviselői is benyújthatják javaslataikat. Bár az internetes szavazáson a moderátorok csak az alapvető etikai normákat és a jó ízlést sértő, kisebbségi, vallási, etnikai csoportot szándékosan bántó ötleteket szűrik ki, a földrajzinév-bizottság ennél szigorúbb szempontok szerint dönt majd.

Földi Ervin térképész, a testület volt elnöke, jelenlegi tagja az [origo]-nak elmagyarázta: a legfontosabb követelmény az új híd nevével szemben, hogy az ne forduljon elő másutt, két híd nem viselhet azonos nevet. Földi szerint befolyásolja döntésüket majd az is, hogy ha a hidat személyről nevezik el, az illető jelentős legyen annyira, hogy megérdemelje neve megörökítését. "A legfőbb szempont az lenne, hogy legyen valami kötődése az adott helyhez, de ezt a hidaknál nehéz megvalósítani. Én azt javasolnám, hogy Északi M0 hídnak hívják" - mondta Földi Ervin.

A bizottság volt elnöke az aktuálpolitikai felhangú és humoros elnevezésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Gyorsan felejtsük el, ezek csacskaságok". A jelenlegi befutóról, a Hofi Géza hídról a térképész azt mondta, szerinte a komikus haragudna leginkább, amiért ilyet csinálnak vele. Emellett az is a Hofi Géza híd elnevezés ellen szól, hogy a hidakra is vonatkoznak az utcanévadás szabályai: csak olyanok lehetnek névadók, akik már hosszabb ideje nem élnek.

Janecskó Kata

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK