Vasárnap, 86 éves korában elhunyt Zenthe Ferenc, a nemzet színésze. A Madách Színház társulatában játszó Zenthe több rangos kitüntetést is kapott és szerepelt több filmben, például a  Rákóczi hadnagyában, a 2x2 néha 5-ben, vagy a Mese a 12 találatról című alkotásban is. Tévéfilmekeben is szerepet vállalt, így láthattuk A Tenkes kapitányában, a Princ, a katonában, A fekete városban, vagy a Szomszédokban.

Nyolcvanhat éves korában vasárnap elhunyt Zenthe Ferenc, a nemzet színésze, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész - közölte hétfőn a Madách Színház az MTI-vel.

Zenthe Ferenc a Madách Színház oldalán elérhető életrajz szerint pályafutását a Színművészeti Akadémián kezdte 1941-ben. Ezt követően 1945-től a Pécsi Nemzeti Színház, 1947-től a Győri Kisfaludy Színház, 1949-től a Debreceni Csokonai Színház, majd 1952-től halálig a Madách Színház társulatánál játszott.

Több kitüntetést is kapott: Jászai Mari-díjat 1954-ben és 1968-ban. Emellett megkapta többek között az érdemes művész, a kiváló művész díjakat is. 1995-ben a színházi aranygyűrűvel jutalmazták, és még ebben az évben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét is. 1997-ben átvehette a Kossuth-díjat, 1998-ban örökös tagja lett a halhatatlanok társulatának, 2005-ben pedig a nemzet színészévé választották.

Zenthe Ferenc legemlékezetesebb filmszerepei közé tartozott a Rákóczi hadnagya, a 2x2 néha 5, a Mese a 12 találatról, a Gábor diák. Tévéfilmekeben is játszott, többek között A Tenkes kapitányában, a Princ, a katonában, A fekete városban, vagy a Szomszédokban.