Augusztus végén várható döntés arról, melyik kormányzati ingatlanokat adják el 2007 végéig. Első lépésben 33 minisztériumi épületet értékesítenének, amelyből 75-100 milliárd forintos bevétele származhat az államnak.

A kormány várhatóan augusztus végén dönt arról, hogy a kormányzat által használt ingatlanok közül melyeket értékesítse 2007 végéig - tudta meg az MTI a kormányszóvivői irodától hétfőn. A kormányzat első lépésben 33 épület értékesítését vizsgálja, amelyeket jelenleg minisztériumok használnak. Az előzetes számítások szerint a minisztériumi épületek értékesítéséből 75-100 milliárd forint bevétel várható.

Az értékesítés módjáról többféle elképzelés van - így például, hogy egy ingatlanalapba vagy állami tulajdonú cégbe viszik be az ingatlanokat -, de erről még nem született döntés. A szakértői javaslatokban országos hatáskörű szervek által használt, további ingatlanok értékesítése is szerepel, ezekkel együtt a becsült bevétel elérheti a 200-250 milliárd forintot is. A tervek szerint a befolyó pénzt a kabinet az államadósság törlesztésére fordítja, és a kamatmegtakarítások fedeznék az új kormányzati negyed irodabérleti díjait.

Augusztus végén jelenik meg az a pályázati felhívás is, amelyben eldől, hova települjön az új kormányzati negyed. Lapértesülések szerint négy lehetséges helyszín van: a Ferdinánd híd térsége, Csepel északi csúcsa és a Lágymányosi híd körzetét, a Rákosrendezői pályaudvart valamint a Déli pályaudvart. A költözés megkezdésének dátumát 2008 végére tűzte ki a kormány.