Azonnali hatállyal tíz százalékkal csökkenti létszámát az Országos Mentőszolgálat, aminek következtében  Molnár Lajos miniszter szerint job lesz a mentés, míg Győrfi Pál OMSZ szóvivő szerint a sürgősségi, betegellátási funkció erősödik majd. Az ellenzék azonban úgy véli, egyszerű fűnyírásról van szó: Csáky Pál (MDF) azt mondja, a kormány akit tud, megkopaszt, míg Mikola István (Fidesz) a nemzeti radikalizmus eszközeit venné igénybe az OMSZ védelmében. Az Országos Mentőszolgálat igazgatója este bejelentette, hogy lemond a tervezett elbocsátások miatt.

"Jobb lesz a mentés, hiszen több forrás marad helyben, a létszámot ugyan csökkentjük, de a megtakarítás ott marad a mentőknél, ennek következtében jobb lesz a mentőellátás" - fogalmazott Molnár Lajos a döntéssel kapcsolatban. Az egészségügyi miniszter kedden újságíróknak azt mondta, hogy az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) bizonyos feladatok megváltoznak ugyan, de ezek a sürgősségi mentés feladatkörét nem érintik. A tárcavezető azt állítja: nincs összefüggés a kormányzati intézkedések és a mentőszolgálatnál történő létszámleépítések között.

Kedden este Takács Zoltán, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója bejelentette lemondását. Mint a Magyar Televízió Este című műsorához eljuttatott közleményében megfogalmazza: "a magyarországi mentés és betegszállítás jövőjével kapcsolatos miniszteri döntéssel nem tud egyetérteni". Takács Zoltán oxyológus szakorvost, egészségügyi menedzsert Kökény Mihály akkori egészségügyi miniszter 2004. március elsejei hatállyal bízta meg a mentőszolgálat vezetésével.

Molnár a nap folyamán bejelentette, hogy ősztől a tervek szerint a feleslegessé vált betegszállító kocsikat átadják a kórházaknak, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza majd ezt a fajta betegszállítást, ami megfelel az európai gyakorlatnak. "Hiszen a kórház tudja a legjobban, mikor kell egy beteget kezelésre szállítani, és (...) mikor kell hazaszállítani" - fogalmazott a politikus.

A miniszter hozzáfűzte: az még az egyeztetések tárgya, hogy ezeket a járműveket ingyen kapnák-e meg az intézmények, vagy valamilyen csökkentett eladási áron. Egy kérdésre elmondta: a kórház a jövőben választhat, hogy saját mentőautóval szállíttatja-e haza a beteget, vagy választ valamelyik betegszállítást végző cég közül. Molnár Lajos emlékeztetett arra, hogy a Magyarországon 46 olyan betegszállító cég van, amelynek szerződése van a biztosítóval.

Az egészségügyi miniszter 2006. július 28-án az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló kormányhatározatban foglaltak előkészítése érdekében - a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt figyelembe véve - rendelte el az Országos Mentőszolgálat létszámának azonnali hatállyal történő csökkentését.

A 734 dolgozót érintő, azonnali hatályú létszámcsökkentést Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője a mentőszolgálatoknak megküldött levélben magyarázza. Többek között azt írja ebben, hogy az intézkedés és annak végrehajtása az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) "alapfeladatának, mentési, sürgősségi betegellátó funkciójának erősítését" veszi leginkább figyelembe.

Győrfi azt állítja levelében, hogy az elbocsátások hosszú távon egy "kisebb, de hatékonyabb, a valóban rászoruló betegeknek magasabb színvonalú sürgősségi ellátást nyújtani képes, emberileg és szakmailag egyaránt alkalmas személyi állománnyal dolgozó állami mentőszolgálat kialakulásának irányába mutatnak". Szerettük volna megkérdezni minderről Győrfi Pált, de a mobilját nem vette fel, e-mailünkre nem válaszolt.

 "Az SZDSZ tönkreteszi az egészségügyet"

Csáky Pál, a Magyar Demokrata Fórum egészségügyi politikusa azt mondta a döntésről az [origo] - nak, hogy az "hihetetlenül átgondolatlan". Szerinte egyszerű fűnyírásról van szó, amely nem hogy javítaná a hatékonyságot, hanem egyenesen veszélyezteti a sürgősségi betegellátást. Csáky szerint ez azt követően különösen rossz döntés, hogy az utóbbi időben voltak panaszok a szállítás időtartamára. "Akit ér a kormány, azt megkopasztja" - összegezte véleményét a szakpolitikus.

Mikola István, a Fidesz volt egészségügyi minisztere a kisebbik kormánypártot teszi felelőssé a döntésért: "Sürgősen ki kell venni a szabad demokraták kezéből az egészségügyet, mielőtt teljesen tönkreteszik" - fogalmazott a politikus, aki azt állítja, hogy a mentőszolgálat eddig is nehezen tudott eleget tenni az elvárásoknak, kevesebb emberrel azonban nem lehet több és jobb minőségű munkát végezni.

Orbán Viktor volt tárcavezetője szerint mára világossá vált, hogy az egészségügyi reform nem létezik, ehelyett forráskivonás és létszámcsökkentés, egy "hatalmas privatizáció előkészítése zajlik"... "Most már elérkeztünk oda, hogy a nemzeti radikalizmus minden törvényes lehetőségét igénybe kell venni, hogy a nemzeti intézményeinket megvédjük" - hangsúlyozta a politikus, aki kérdésre válaszolva hozzátette: az egészségügyi civil szervezeteknek fel kell ébredniük és hallatniuk kell a hangjukat.

MTI/[origo]