Az önálló Budapesti Rendőr-főkapitányság megtartása mellett foglalt állást szerdán Demszky Gábor főpolgármester. Az SZDSZ-es politikus így nyíltan szembefordult a kormány eredeti elképzelésével, amely szerint regionális kapitányságok vennék át a fővárosi és megyei rendőrkapitányságok helyét. Demszky a kérdést szakmai szempontok alapján szeretné megvitatni, így az szerinte nem okoz majd koalíciós feszültséget.

Bár a kormány régóta ismert célja, hogy a fővárosi és megyei rendőrkapitányságok helyére regionális kapitányságokat állítson, Demszky Gábor főpolgármester szerint Budapest önálló rendőrséget érdemel. "Minden eszközzel azon leszek, hogy a rendőrség regionális átszervezését észérvekkel és szakmai érvekkel megakadályozzam" - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján az SZDSZ-es politikus.

A sajtótájékoztatón Demszky elmondta, hogy a főváros a BRFK erősítését, nem pedig leépítését és a Pest megyei Rendőr-főkapitánysággal való összevonását tartja kívánatosnak, mivel egy esetleges átszervezés rontaná a bűnmegelőzés jelenlegi színvonalát. "Ne rontsuk el azt, ami jól működik, jól bevált!" - mondta, hangsúlyozva, hogy minden európai fővárosnak saját rendőrsége van.

A főpolgármester a kérdést a nyári szabadságok után szükség esetén a fővárosi közgyűlés elé vinné. Arra az újságírói kérdésre, hogy az SZDSZ álláspontja egységes-e a kérdésben, elmondta, meglehetősen önálló véleményről van szó, amit nem csak mint SZDSZ-es politikus, hanem mint választott főpolgármester képvisel. Egy másik kérdésre reagálva elmondta, hogy a koalícióban nincs feszültség, a kérdést pedig nem politikai, hanem tisztán szakmai szempontok alapján szeretné eldönteni. "Számomra ez nem pártpolitikai kérdés" - mondta, hozzátéve, hogy a BRFK sorsát szeretné megvitatni Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterrel, valamint szükség esetén Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel is.

"Sok csatát nyertünk"

Fotó: MTI
Egy év alatt körülbelül 5000 akciót és razziát tartottak

Demszky Gábor szerint Budapesten az elmúlt években világossá vált, hogy ki miért felelős: a fővárosi önkormányzat a bűnmegelőzésre, a rendőrség a bűnüldözésre koncentrál, ehhez már kialakult a megfelelő szervezeti rend. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a legfrissebb adatok szerint a budapestiek 71 százaléka elégedett a BRFK munkájával, 2005-ben pedig Budapest számított Európa egyik legbiztonságosabb fővárosának. "A bűnözés elleni háborút  még nem nyertük meg, de az elmúlt két-három évben sok csatát nyertünk" - tette hozzá.

Demszky többek között kiemelte, hogy 2006 első felében a növekvő országos tendenciával ellentétben Budapesten majdnem harmadával csökkent a halálos balesetek száma, a körülbelül 5 000 rendőrségi akciónak és razziának köszönhetően pedig jelentősen csökkent a turistákat leginkább zavaró zseblopások, erőszakos koldulások, rablások és pénzváltási visszaélések száma.

Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya emellett elmondta azt is, hogy jelenleg a fővárosban majdnem 50 százalékos a bűncselekmények felderítési aránya, ez pedig állítása szerint az európai átlagnál jóval magasabb. "Erre az első félévünkre büszke vagyok" - vallotta be Gerényi, aki szerint mindez nem jöhetett volna a lakosság, a turisták és a kerületi önkormányzatok támogatása nélkül. "Olyan komoly támogatást kaptunk, hogy le a kalappal" - mondta a rendőrfőkapitány.

Demszky Gábor azt is kiemelte, hogy a főváros 2002 óta 1,1 milliárd forinttal támogatta a BRFK-t, az idei költségvetésből pedig 220 millió forintot fordítanak a rendőrség közvetlen támogatására. "Ez a főváros igen szűk lehetőségeihez képest nagyon sok pénz" - mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a támogatásból a BRFK idén 10 új rendőrségi járművet és új számítógépes hálózatot vásárolhatott, de jutott a főváros pénzéből a legkiválóbb utcai járőrök jutalmazására is.

Visnovitz Péter