Határozatokat hoznak ősszel az MSZP működésének javítására, mert az MSZP célja, hogy modern, baloldali néppárt legyen - mondta Juhász Ferenc csütörtök reggel a Nap-Kelte című tévéműsorban. A párt alelnöke reméli, hogy sikeresen szerepelnek az önkormányzati választásokon, amit követően majd tavasszal lesz a MSZP-ben tisztújítás.

Juhász Ferenc elmondta, a párt őszi kongresszusán határozatokat hoznak az operatív működés javítására, mert az MSZP jelenleg "nem feltétlenül hatékony, bár eredményes". A párt mindennapos működését vezető politikus szerint nem akarnak tömegpártot, céljuk egy jól működő néppárt.

Régen az volt a szabály, hogy a frissen belépett párttagok csak két év után léphettek vezető pozíciókba. Juhász Ferenc szerint ezt ismét érdemes lenne megfontolni, hogy ne történhessen meg az, ami előfordult egyes helyi szervezetekben, ahová nagy számba léptek be új tagok, és a helyi többséget megszerezve "saját" vezetőket választottak.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy jelenleg a helyi szervezetek nagy önállósággal alakítják ki álláspontjukat, az országos vezető szervek nehezen tudnak beleszólni a helyi döntésekbe. Az alelnök szerint a regionális és az országos testületeknek nagyobb mozgástér kell. Az őszi pártkongresszuson minden bizonnyal erről is lesz szó.

Az MSZP vezető politikusa elmondta, hogy a párt legfontosabb feladata most az önkormányzati választásokra való felkészülés, "a józan érdek" is az ellen szól, hogy ezzel párhuzamosan most személyi döntésekkel is foglalkozzanak. A tisztújítás a tavaszi, második kongresszusra marad.

Juhász Ferenc elfogadta azt a véleményt, hogy a Gyurcsány-csomag kétségtelenül a párt jelentős népszerűségvesztéséhez vezetett, de szerinte a következő két hónapban az emberek megértik, hogy a szükséges megszorítások 2007-2008-ra már fellendüléshez vezetnek. "Látni fogják, hogy mikor mi jön", milyen lépések következnek, ezért a politikus reméli, hogy megértik és vállalják ezt a politikát.

Juhász Ferenc jónak látja pártja esélyeit az önkormányzati választásokra. "Azt remélem, hogy sikeresek leszünk" - jelentette ki a párt alelnöke.