Ismét a Moszkva tér átnevezését javasolja az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség. A szervezet négy éve Antall József térre keresztelte volna, ezúttal pedig 1956 hőseiről nevezné el a rekonstrukcióra váró területet. Az elnevezésen kívül a téren kiálított képek, szobrok emlékeztetnék a forradalomra a járókelőket. A törvények szerint azonban az önkormányzati választásokig nem lehet szó névváltoztatásról.

Négy évvel az első próbálkozása után, ismét a Moszkva tér átnevezését kezdeményezi az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség. A szervezet 2002-ben még azért gyűjtött aláírást, hogy a tér Antall Józsefről kapjon új nevet, most azonban ez csak az egyik variáció lesz. Bár a névadásról az interneten szavazást is indítottak, Rétvári Bence elnök szerint a nevet legjobb lenne 1956 emlékének szentelni. "1956 megünneplése eléggé takaréklángon folyik" - mondta az IKSZ csütörtöki sajtótájékoztatóján Rétvári, hangsúlyozva, hogy a tér átnevezése a forradalom ötvenedik évfordulóján olyan gesztus lenne, aminek jogi akadályai nincsenek, ráadásul pénzbe sem kerül.

Az IKSZ egyik tagja, Kovács Emőke történész felhívta a figyelmet arra, hogy '56 októberében a forradalmárok egyszer már átnevezték a teret Ifjú mártírok terére, erről egy az 56-os Intézet archívumában nemrég nyilvánosságra hozott fénykép is tanúskodik. Rétvári Bence szerint a forradalom ötvenedik évfordulója akkor lenne igazán szép, ha a tér újra megkapná a forradalmárok által adott nevet, azaz - mint fogalmazott - most befejeznénk azt, amit a forradalmi ifjak annak idején elkezdtek.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség a névváltoztatásról még nem kérte ki a városvezetés véleményét, de Rétvári elmondása szerint a kérdéssel hamarosan megkeresik az érintett kerületek polgármestereit és a főpolgármestert is. A szövetség elnöke azt reméli, hogy a névváltoztatással együtt, a felújítás alatt álló tér jövőbeni képét is megváltoztathatják. "Azt szeretnénk, ha a tér egyfajta '56-os múzeummá válhatna, amit körbejárva a járókelők különböző installációkon, képeken, szobrokon, műemlékeken keresztül végignézhetnék a forradalom eseményeit" - mondta.

Októberig nem lesz névváltoztatás

Rétvári Bence azt szeretné, ha október 26-ig sikerülne megvalósítani a névváltást, ezért az IKSZ terveit még augusztusban a városképvédelmi és várostervezési bizottság elé tárják. Az ifjúsági szervezet abban bízik, hogy a polgármester-jelöltek már az önkormányzati képviselőválasztás előtt egyezségre jutnak az ügyben. Pászti Ágnes, a II. kerületi önkormányzat kommunikációs vezetője ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, hogy a jelenlegi törvények szerint a Moszkva tér nevét októberig nem lehet megváltoztatni.

A választásokról szóló törvény ugyanis kimondja, hogy választás kitűzésétől a szavazás lebonyolításáig nem lehet utcák és terek nevét megváltoztatni. Így a kezdeményezőknek októberig biztosan várniuk kell, utána azonban névadási ötleteikkel bátran fordulhatnak a fővároshoz. Pászti elmondta, hogy a Moszkva tér esetében nem a kerületi, hanem a fővárosi önkormányzat az illetékes, de mivel három kerület, az I., a II. és a XII. is érintett a tér sorsában, a javaslat mindegyikhez benyújtható.

Utca és tér nevének megváltoztatását a kommunikációs vezető szerint egyébként bárki kezdeményezheti, ehhez nem kell sem aláírásgyűjtés, sem szavazás. Akár egyéni javaslatokat is lehet tenni, ha pedig valaki névváltoztatási igényét eljuttatja az illetékesekhez, azzal az önkormányzatoknak megkülönböztetés nélkül, bizottsági szinten kell foglalkoznia.

Mindenkinek mást jelent

Forrás: MTI
A téren készült fotó 1956-ból

Megkérdeztük, mit gondolnak az ötvenes évekből visszamaradt névről a tér járókelői, és mint kiderült, a "Moszkva tér" elnevezés egész mást jelent a különböző generációknak. Egy építésznek készülő, 19 éves diák például azt mondta, a tér neve azért nem tetszik neki, mert Moszkva egy amolyan semmitmondó név. "A történelmünk szempontjából Moszkva nem is egy meghatározó város, ezért nem is érdemli meg, hogy ezt a teret róla nevezzék el - fejtegette a nemrég érettségizett fiú.

Az idősebbek számára ugyanakkor az egykori Szovjetunió fővárosa egyáltalán nem semmitmondó: egy 66 éves nyugdíjas szerint például már régen, a rendszerváltáskor át lehetett volna nevezni. "De legalább most, hogy végre kulturálttá teszik, kaphatna valami rendes nevet" - mondta az asszony. Hasonló véleményen volt egy 32 éves zenetanár is, aki arra lett volna kíváncsi, hogy mért pont ezt az egy teret nem nevezték át annak idején. A férfi egyébként úgy vélte, hogy Moszkva város névének még ma is van politikai töltete, mint ahogy a rendszerváltás után, az utcák és terek átnevezésének is volt. "Ennek ellenére nem ez zavar a legjobban Budapesten" - tette hozzá.

A zenetanár ezzel a véleménnyel nem volt ugyan egyedül, de a közönyösek és a Moszkva térhez már rég hozzászokott járókelők mellett volt olyan is, aki kifejezetten a név megtartása mellett érvelt. "Nem lenne jó elvenni, mert ezzel úgy csinálnánk, mintha ehhez az egészhez már nem lenne semmi közünk, miközben kulturálisan, a mentalitásunkban és az erkölcsi tartásunkban még mindig millió szállal kötődünk a '89 előtti időkhöz" - vélekedett egy 64 éves szociológus. A férfi szerint maradhatna a név, csak éppen jelentéssel kellene megtölteni: ő különböző kiállításokat tenne a térre, hogy - mint fogalmazott - az minél több mindennel emlékeztessen a szovjet megszállásra.

Az emlékezés fontosságát emelte ki egy fiatal egyetemista is, de ő inkább az Ötvenhatosok tere mellett foglalt állást. "Ez jobb lenne, mert fontos, hogy emlékezzünk rá. És sokkal jobban is hangzik" - mondta.

Visnovitz Péter