Megváltoztatná az SZDSZ a választási kopogtatócédulák összegyűjtésének módját. Ha a liberális párt ősszel beterjesztett javaslatát elfogadná a parlament, a jövőben minden választó maga továbbítaná jelölését egy ingyenes válaszborítékban. Demszky Gábor szerint az új módszer előnye, hogy a pártok nem zaklatnák az embereket otthonaikban, valamint a más indulóknak hátrányt jelentő túlgyűjtés is megszűnne.

Az SZDSZ megváltoztatná a kopogtatócédula-gyűjtés módját, egyúttal takarékos és önkorlátozó kampányt javasol az őszi önkormányzati választásokra - jelentette be a Demszky Gábor csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A főpolgármester szerint a jelenlegi kopogtatócédula-gyűjtési rendszer megérett a reformra, mert igazságtalan és nem elég hatékony, ezért a szabad demokraták ősszel benyújtanak egy törvénymódosító javaslatot az Országgyűlésnek.

A javaslat szerint a jövőben az állampolgárok az ajánlószelvények mellé kapnának egy térítésmentes válaszborítékot, ebben adhatnák fel az Országos Választási Bizottságnak (OVB) vagy helyi szervezetének a kitöltött cédulát, míg a mozgásukban korlátozottaktól a választási bizottság tagjai vennék át a kopogtatócédulát. A OVB számon tartaná a beérkezett ajánlásokat és nyilvántartásba venné a jelölteket.

A liberális párt elképzelései szerint már a négy év múlva esedékes választásokon ezt az új módszert alkalmaznák. A főpolgármester szerint ennek az előnye, hogy a pártokhoz így nem kerül adat a választóról, nem készülhetnek statisztikák és adatbázisok, ráadásul nem lesz felesleges "túlgyűjtés", amely igazságtalan hátrányt okozott a legtöbb pártnak, és nem utolsó sorban, nem zaklatják feleslegesen az embereket otthonaikban. Demszky szerint ez a gyűjtési rendszer nem jelent többlet-adminisztrációt a választási bizottságnak sem.

Demszky Gábor arról is beszélt, hogy a liberálisok takarékos és önkorlátozó választási kampányt szeretnének, amelyben nem borítják el "vadplakátokkal" Budapestet, és nem költik feleslegesen az adófizetők pénzét. Ha összegyűjtötte a szükséges ajánló-szelvényeket és hivatalosan is főpolgármesterjelölt lesz, javaslatot tesz egy önkorlátozó és szakmai kérdésekre szűkítendő kampányra - tette hozzá.