Veszített népszerűségéből, de még mindig vezet Demszky Gábor: a fővárosiak több mint fele a jelenlegi főpolgármesterre adná a voksát az önkormányzati választásokon - derül ki a Medián felméréséből, amelyet a Népszabadság ismertet. Tarlós Istvánt a biztosan választók 40 százaléka támogatná. Úgy tűnik, a Combino villamosok körüli problémák sem ártottak Demszky népszerűségének, a többség ezekért inkább a BKV-t és a kivitelező céget okolja.

Veszített népszerűségéből, de még mindig vezet Demszky Gábor: a fővárosiak több mint fele a jelenlegi főpolgármesterre adná a voksát az őszi önkormányzati választásokon - derül ki a Medián felméréséből, amelyet a Népszabadság ismertet. Tarlós Istvánt a biztosan választók 40 százaléka támogatná. Úgy tűnik, a Combino villamosok körüli problémák sem ártottak Demszky népszerűségének, a többség ezekért inkább a BKV-t és a kivitelező céget okolja.

Az önkormányzati választásokon biztosan szavazók 53 százaléka Demszky Gáborra adná a voksát, míg 40 százalék támogatná Tarlós Istvánt - derül ki a Medián felméréséből, amelyet július végén ezer lakos megkérdezésével készített. A jelenlegi főpolgármester tehát továbbra is vezet, bár a teljes népesség körében a májusban mérthez képest - az akkori 45-ről 37 százalékra- csökkent azok aránya, akik az SZDSZ és az MSZP közös támogatása esetén ismét megválasztaná.

A budapestiek több mint fele (53 százaléka) válaszolta azt, hogy biztosan elmenne szavazni az őszi választásokon, és kétharmaduk tudta megnevezni jelöltjét a főpolgármesteri tisztségért versengők közül. Pedig Demszky Gábor mellett, akinek az újraindulásáról a fővárosiak túlnyomó többsége hallott, a többi jelölt kevésbé ismert: Tarlós Istvánt a megkérdezettek 57, Katona Kálmánt pedig 26 százaléka említette magától.

A Medián felmérése szerint meghatározó jelentőségű a pártszimpátia: a szavazók több mint 80 százaléka az általa támogatott párt jelöltjére szavazna, így a választást alapvetően a pártok közötti erőviszony döntheti el. A fővárosban a pártok jelenlegi támogatottsága gyakorlatilag megegyezik az országgyűlési választás budapesti eredményével, annak ellenére, hogy a koalíciós pártok népszerűsége országosan csökkent az utóbbi időben.

A közvélemény-kutatásból úgy tűnik, hogy a folyton meghibásodó, új körúti villamosok sem rontották Demszky esélyeit: csak a megkérdezettek 12 százaléka mondta azt, hogy elsősorban a városvezetőt terheli a felelősség a Combinók problémáiért. A fővárosiak 31 százaléka a körúti járművek körüli gondokért a BKV-t tette felelőssé, míg 34 százalékuk a kivitelezési munkát végző céget okolta.