Kormányzati körökben a két közszolgálati televízió egyesítését tervezik, hogy így oldják meg az MTV-t szorongató adósságokból adódó problémákat - értesült a Népszabadság.  Az anyaintézmény a Duna TV lenne. Az MTV sajtómenedzsere ugyanakkor nem hallott ilyen tervekről.

Négymilliárd forintos hitelt kellett volna július végéig visszafizetnie az MTV-nek, a közszolgálati televízió azonban képtelen volt rendezni tartozását, melyre az államnak kellett garanciát vállalnia. A Népszabadság információi szerint a megszorítások idején az állam sem fogja visszafizetni ezt az összeget a hitelt nyújtó pénzintézetnek, a kezességet azért vállalta, mert a korábbi évekkel ellentétben az uniós csatlakozás után már nem támogathatta pluszköltségvetési forrásokkal a köztévét, és más megoldást kellett találnia.

A pénzhiány miatt a Magyar Televízió elhelyezése is kérdéses, az MTV ugyanis 1999-ben eladta Szabadság téri épületét, és azóta egy kivételével az összes többit is. A tervek szerint az új központ az óbudai volt tévés telep területén lett volna, de hiába adták ki az építési enegdélyt már 2000-ben, a munkálatok azóta sem kezdődtek meg. Az építkezés 20 milliárd forintba kerülne, ennyi pénze nincs a közszolgálati tévének, és a kormány sem akar erre költeni.

Az MTV jelenleg új tulajdonosától bérli a székházát havi 25 millió forintért, az összeg azonban jövő nyártól jelentősen emelkedni fog, a Népszabadság úgy tudja: ezt már előre jelezte a tulajdonos.

A napilap hétfői számában arról ír: a kormányzat úgy oldaná meg a Magyar Televízió gondjait, hogy egy irányítás alatt összeolvasztaná a Duna Televízióval, amely nullszaldós, emellett korszerű eszközökkel, saját épülettel és stúdióval rendelkezik. Éppen ezért ez utóbbi lenne az anyaintézmény. Az új bázis a Millenárison lévő állami tulajdonú stúdió és az Uránia Filmszínház lenne.

Az MTV Zrt. tulajdonosa az Országgyűlés, ezért kérdéses, hogy a kormány nevezhet-e ki biztost hozzá. Ha parlementi biztos látná el ezt a feladatot, ahhoz kétharmados egyetértésre kellene jutniuk a politikusoknak.

A Magyar Televízió menedzsmentjének ugyanakkor nincs tudomása arról, hogy a kormányzat a Duna Televízióval vagy más közszolgálati médiummal összevonni tervezné az intézményt - közölte az MTI-vel a Népszabadság cikkével kapcsolatos érdeklődésre hétfőn Csorba Mária, az MTV sajtómenedzsere.

Tájékoztatása szerint arról sincs tudomásuk, hogy parlamenti biztos kinevezése szerepelne az elképzelések között. Csorba Mária úgy nyilatkozott, hogy e két ügyben nem egyeztetett kormányzati vagy parlamenti tényezőkkel a menedzsment vagy annak valamelyik tagja az elmúlt hónapokban.