Sokszor az országos pártszövetségektől eltérő megállapodások születnek helyben, az önkormányzati választásokat megelőzően. Az SZDSZ a pannon nyugdíjasokkal és a Fidesz-szövetséges Vállalkozók Pártjával indul együtt, az MSZP-t a centrumosok és a kisebbik Munkáspárt támogatja, míg a Fidesz mögé immár beállnak jobboldali riválisai: az MDF-től a Jobbikon át a MIÉP-ig. Utóbbi párt egyik helyi vezetője tömören így fogalmazta meg a lényeget: "Uram, a helyi politikában minden előfordulhat".

"Teljesen nyitott, hogy kit támogatunk a választások után" - mondta az [origo]-nak Mohos Antal, az SZDSZ Győr-Moson-Sopron megyei elnöke azt hangsúlyozva, hogy pártja helyi szervezete nem az országos koalíció mentén szervezi a vidéki politikát. A négy éve mandátum nélkül maradó győri liberálisok még véletlenül sem a szocialistákkal erősítenek: július végén bejelentették, hogy a Pannon Nyugdíjas Szövetséggel és egy helyi egyesülettel alkotnak közös listát az október 1- ei önkormányzati választáson.

A nyugdíjas szövetség tagjai között jobb- és baloldali szimpatizánsok egyaránt vannak, a liberálisokkal való összefogásuk - mint megtudtuk - egyfajta példamutatás felfelé. Ahogy Mohos fogalmazott: "megosztott az ország, szükség van az összefogásra a megyékben".

Míg a "pannon" jelzőt országos szinten jellemzően a jobboldalhoz köti a közvélemény, a Vállalkozók Pártját (VP) aláírt szerződés is köti a Fideszhez. A pártvezetők által még februárban szignózott dokumentum szerint 15 százaléknyi helyet kell biztosítani a fiatal demokratáknak szövetségesük jelöltjei számára az őszi választás alkalmával, de, mint korábban Császár Antal VP-elnök (a Fidesz parlamenti képviselője) megkeresésünkre közölte: a papíron szövetséges pártjaik között gyakorlatilag semmiféle választási együttműködés nem lesz ősszel.

Megállapodás hiányában a Vállalkozók Pártja a főváros VII. kerületében egyenesen a kormánypárti SZDSZ mellett kötött ki. A miértre Czibula Csaba helyi VP-vezető azt a nagyon kézenfekvő magyarázatot adta, hogy "mert 80-90 százalékban megegyezik velük a programunk". Arra viszont nem tudott felelni, hogy az országos szövetséges Fidesz helyi szervezete miért nem akart velük közösködni. Hozzátette: konkrét ígéretek voltak listás helyekre, bizottsági pozíciókra, de ezeket megszegték a fideszesek.

A Fidesz a Jobbikkal is megállapodott

Más jobboldali pártok viszont, amelyeknek országos vezetése inkább konfliktusokkal terhelt viszonyt tart fenn a Fidesz irányítóival, helyben szövetséget kötöttek a legnagyobb ellenzéki párttal. A legtöbb példát erre az országgyűlési választások alkalmával, a párttal kifejezetten ellenséges viszonyba került MDF jelöltjei szolgáltatják.

Debrecen, Gyula, Hódmezővásárhely, Balassagyarmat, Miskolc - néhány példa azokra a vidéki városokra, ahol a fórumosok támogatják a (korábbi) rivális jelöltjét. "Nem kértük ki az országos vezetés véleményét, de utólag rábólintottak" - árulta el Giákné Bobály Judit, az MDF miskolci kampányfőnöke. A politikus elmondta, hogy az ország harmadik legnagyobb városában régóta jó a személyes viszony a két jobboldali párt helyi emberei között, "amit nem befolyásol, hogy az országos vezetések között mi van".

Hasonló magyarázatot ad Rogán Antal polgármester-jelölt támogatására az V. kerületi MIÉP vezetője is. Tóth Lajos szerint beállásuk a Fidesz nemrég még elsővonalas politikusa mögé "nem jelent semmit országos szinten". "Só sincs arról, hogy összeálltunk volna Fidesszel, egy csomó dologban elégedetlenek vagyunk velük. De uram, a helyi politikában minden előfordulhat" - állítja a MIÉP politikusa.

A Jobbik például egy, a volt kampányfőnöknél is - ezúttal - nagyobb név mögé állt be támogatásával, amit Novák Előd szóvivő szerint örömmel fogadott Tarlós István budapesti főpolgármester-jelölt. Óbuda jelenlegi első embere, a Jobbik politikusa szerint "nagyon örült nekünk, és nyíltan vállalja a szövetségünket". Novák szerint országszerte "néhány tucat" helyen támogatják a jobbikosok a Fidesz-jelölteket, de Bardány települést említve mondott konkrét példát arra is, ahol a Fidesz állt be a Jobbik polgármester-jelöltje mögé.

Szocialisták, kommunisták és liberálisok

A Munkáspárt kettéválása óta, szövetségi politikáját tekintve is külön utakon jár a két baloldali pártocska, amelyek közül egyik sem érte el áprilisban az állami támogatáshoz szükséges egy százalékot. A médiában megjelent hírek szerint a Thürmer Gyula vezette Magyar Kommunista Munkáspárt az országgyűlési választáson elszenvedett kudarc óta a - jobboldal széléhez kötött - Honfoglalás 2000 egyesülettel kezdett tárgyalásokat a jövőbeni együtműködésről. Szilvásy Miklós, az egyesület elnöke szerint ez azonban teljesen független az önkormányzati választásoktól, mint fogalmazott "a jó ügyekben való együttműködésről egyeztettünk". Közölte: a Honfoglalás 2000 leginkább a Jobbik és a Fidesz jelöltjeit támogatja.

Többek között a fenti együttműködés miatt támadja a Vajnai-féle Magyarországi Munkáspárt 2006 Thürmeréket, a párt Támpont című lapjának legutóbbi számában. Vajnai - aki nem reagált megkereséünkre - pártja ellenben az MSZP-vel folytat már hetek óta egyeztetéseket a helyhatósági választásokon való együttműködésről. "Több megyében is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk" - mondta július végén a távirati irodának a párt alelnöke, hozzátéve, általában arról egyeztetnek, hogy bizonyos helyeken nem indítanának egymással szemben képviselő- vagy polgármester-jelöltet. Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek megerősítette, hogy zajlanak ilyen egyeztetések. 

Több vidéki városban  ennél is meglepőbb lehet a helyiek számára az, ami az országos politikában immár a harmadik koalícióban létezik: az MSZP és az SZDSZ együttműködése. Nem elírás, Tatán, vagy éppen Mohácson a rendszerváltás óta először indít közös jelöltet a két párt. A Komárom megyei városban nem kis vihart kavarva ezzel: az együttműködés elleni tiltakozásul ugyanis kilépett a szocialista pártból a városi önkormányzat szocialista frakciójának vezetője, Kovács György, sőt ugyanazon lendülettel a politikától is visszavonult.

A szocialistákat több helyen támogatja, a nyilvános szerepléseket az utóbbi időben nemigen halmozó Centrum Párt. Kizárólagosságot azonban közel sem élvez náluk az MSZP. A tavaszi, parlamenti választásokon leszerepelt Centrum (egy százalékot sem értek el) biztosítja be magát ugyanis ősszel a legtöbb oldalról. Mint Hetényi Lia főtitkártól megtudtuk, a szocialisták mellett támogatnak szabad demokrata, fideszes és MDF-es jelöltet is az október 1-ei választások alkalmával.

Lencsés Csaba