Kedden már nem volt fent az egyik nagy videomegosztó portálon az a felvétel, amelyen magyar zászlót égetnek szlovák fiatalok. A magyar Külügyminisztérium szerint az ő közbenjárásukra került le a sértő felvétel.

A magyar Külügyminisztérium közbenjárására lekerült az internetről a magyarellenes videó - közölte Danks Emese a keddi kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten. "A külügyi tárca a hétfői nap során kétoldalú diplomáciai lépést tett mind Szlovákiában, mind Magyarországon, ennek eredményeképpen a videó lekerült az internetről" - mondta Danks Emese. A szóvivő szerint valószínűleg egy amerikai szolgáltató üzemelteti és tette fel az ominózus videót a világhálóra. Dansk Emese közölte: Magyarország megtette ebben az ügyben a szükséges intézkedéseket, a "lépések a szlovák fél oldalán vannak".

Az egyik videomegosztó portálra felkerült másfél perces felvételen először szlovákiai tájakat látni, majd egy éjszakai felvételen szlovák fiatalok fáklyával gyújtanak meg egy magyar zászlót. Eközben magyarellenes szöveg hallatszik szlovákul, illetve angol nyelvű feliratok is megjelennek. A felvétel "Always opposite Hungary" felirattal fejeződik be. A videót egy darabig bárki megnézhette, később azonban csak a portálon regisztrált tagoknak volt erre lehetőségük. A felvétel eredeti linkjére kattintva most ez a szöveg jelenik meg angolul: "A felhasználási feltételek megsértése miatt ezt a videót eltávolították".

A Külügyminisztérium hétfőn hivatalos tájékoztatást kért a szlovák hatóságoktól arról, hogy milyen lépéseket tettek vagy kívánnak tenni a gyűlöletkeltő video készítői és terjesztői ellen.

MTI/[origo]