Nincs felelőse az oszlopdőlésnek

2006.08.08. 14:51

Nem nevez meg felelősöket az a szakértői vizsgálat, amelynek azt kellett kiderítenie, hogy ki a felelős a nagykörúti üzemzavarokért - közölte az [origo]-val a vizsgálatot megrendelő BKV felügyelő bizottságának elnöke. A szakértői anyag napok óta kész, de egyelőre nem nyilvános.

Napok óta elkészült, mégsem nyilvános annak a szakértői vizsgálatnak az eredménye, amely azt kutatta, ki a felelős azért, hogy július 15-én - pár nappal azt követően, hogy üzembe álltak az új Combino villamosok - a Margit hídon kidőlt két olyan oszlop, amelyen a villamos vezetékek keresztsodrony-tartója is van.

Székely Gábor, a vizsgálatot megrendelő BKV felügyelő bizottságának elnöke nem kívánt részleteket mondani az [origo]-nak azzal kapcsolatban, hogy milyen megállapításokra jutott a Műszaki Egyetem szakértőiből álló csapat. Székély mindössze annyit árult el, hogy a vizsgálat konkrét személyeket nem nevez meg azzal kapcsolatban, hogy kiket terhel az üzemzavar felelőssége. A vizsgálat eredményét várhatóan napok múlva ismerteti a felügyelő bizottság.

Demszky Gábor főpolgármester a blogjában korábban azt írta, hogy ha a vizsgálat a BKV vezetőinek felelősségét is kimondja, annak következményei lesznek. A Városi és Elővárosi Tömegközlekedési Egyesület (VEKE) viszont már korábban is attól tartott, hogy a vizsgálat, a korábbiakhoz hasonlóan most sem nevez meg felelősöket. A civil szervezet szerint, ha a sorozatos üzemzavarok következmények nélkül maradnak, akkor utána semmilyen joga nem lesz a BKV-nak elvárni egy buszvezetőtől vagy jegyellenőrtől, hogy minden szabályt betartva végezze munkáját.

Közben hétfőn a Combino villamosokat gyártó Siemens arról tájékoztatta a BKV-t, hogy nem jelentkeztek hibák az első megjavított villamosnál. Az 54 méteres "hernyók" múlt hét kedd óta nem közlekednek, miután sorozatosan elromlottak. Elsősorban az ajtókkal voltak problémák. A Siemens szerint típushibáról van szó, a cég múlt pénteken meg is kezdte a szerelvények tesztelését. Közleményük szerint a gyártó célja az, hogy augusztus második felétől visszaállítsák a Combinokat a forgalomba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK