Pert nyert két magyar taxis Ausztriában

2006.08.08. 18:46

Pert nyert kedden két magyar taxis az osztrák körzeti rendőrség ellen, amely áprilisban elkobozta járműveiket és pénzbírság fizetésére kötelezte őket - a taxisokat a perben Eva Maria Barki ügyvédnő képviseli.

A burgenlandi független közigazgatási szenátus keddi ítéletében jogellenesnek nyilvánította a taxik elkobzását és a járművek papírjainak elvételét, valamint azt, hogy a taxik tulajdonosainak járműveik nélkül kellett hazatérniük. A bíróság elítélte a rendőrséget, így a két magyar állampolgár bevételkiesés miatt kártérítésért fordulhat az osztrák kincstárhoz.

Az ügyvédnő szerint tovább fognak perelni amiatt, hogy szüntessék meg az úgynevezett üresjárati engedélyeket a magyar taxisok számára az Ausztriában történő fuvarozási tevékenységhez.

A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének (FUVOSZ) honlapján található információk szerint az osztrák piacvédelmi szabályozás értelmében csak osztrák üresjárati taxi-engedéllyel fuvarozhatnak azok a taxisok, akik üres járművel mennek ki a megrendelőért az ausztriai címre.

Az egy útra szóló engedélyeket az osztrák hatóságok adják ki, ehhez azonban sem az osztrákok nem küldték ki a megfelelő dokumentumokat, sem a magyar fél nem kérte őket, mivel az Ausztriában is fuvart vállaló magyar taxisoktól hosszú ideig nem kértek semmiféle engedélyt. Idén tavasszal azonban több bejelentés érkezett a FUVOSZ-hoz, hogy az osztrák hatóságok ellenőrzéskor üresjárati engedélyt kértek a magyar taxik vezetőitől és ennek hiányában hatósági eljárást indítottak ellenük, aminek első lépéseként lefoglalták a szerintük jogsértő taxis gépkocsiját.