Több főügyészjelöltet szeretne az MDF

2006.08.08. 11:23

Az MDF azt javasolja Sólyom Lászlónak, hogy több legfőbbügyész-jelöltet is nevezzen meg. Az ellenzéki párt szerint így gyorsabban lehetne megválasztani az új főügyészt.

Az MDF azt javasolja Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy a legfőbbügyész-jelölés kapcsán éljen a többes jelölés lehetőségével - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: az MDF a javaslattal elejét kívánja venni, hogy megismétlődjön a korábbi nemtelen procedúra, amelynek következtében újabb hónapokra irányító nélkül maradhat az ügyészi szervezet.

Hozzátette: ez alkalmat adna az Országgyűlésnek arra, hogy mihamarabb megválassza a legmegfelelőbb jelöltet, és megszűnjön a jogbizonytalanság. Dávid Ibolya szerint jelenleg nincs lehetőség az ügyészség parlamenti ellenőrzésére, és a szervezet vezető nélkül működik. Mivel egyes munkáltatói jogokat kizárólag a legfőbb ügyész gyakorolhat, így bizonyos idő elteltével akár működésképtelenség is előállhat - jegyezte meg.

Emlékeztetett arra, hogy Sólyom László a pártokkal való előzetes egyeztetés nélkül tett javaslatot a legfőbb ügyész személyére, a kormánytöbbség pedig "presztízskérdést" csinált az egyeztetés elmaradásából, ezért az államfő jelöltjét nem szavazta meg.

Az Országgyűlés július 3-án szavazott úgy, hogy nem választja legfőbb ügyésszé a köztársasági elnök jelöltjét, Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét. A parlamenti pártok közül akkor az ellenzék - a Fidesz, a KDNP és az MDF - támogatta az államfő jelöltjét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK