Az élettársi kapcsolat jogi rendezésének fontosságát hangsúlyozták az SZDSZ és a KDNP képviselői a MAGIC Mirror sátor egyhetes programjának nyitó beszélgetésén Budapesten a Hajógyári-szigeten, a Sziget rendezvénysorozat első napján.

A Házasság, regisztrált párkapcsolat, avagy mit akarnak a melegek, és mit gondolnak a politikusok erről... - címmel rendezett beszélgetésen részt vett Lukács Tamás, a KDNP országgyűlési képviselője, Léderer András, az SZDSZ Új Generáció alelnöke, Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke és Rakaczi Hajnalka, a Háttér Jogsegély Szolgálat ügyvédje.

Lukács Tamás (KDNP) szerint a szexuális irányultság a magánélet része, abba a politika és az állam nem szólhat bele. A politikus szerint az azonos neműek házassága nem elfogadható, viszont az élettársi kapcsolat jogi rendezését szükségesnek tartja. Az egyik jelenlévő kérdésére a politikus közölte: a bejegyzett élettársi kapcsolatot a Parlamentben megszavazná, de ebben csak az öröklés lehetőségét biztosítanák, az örökbefogadást nem. 

Léderer András (SZDSZ) elmondta: abban egyetértenek, hogy az államnak nincs köze az állampolgárok magánéletéhez, de szerinte az állam kötelessége a jelenlegi, jogi értelemben diszkriminatív szabályozás megszüntetése. Felidézte, hogy az SZDSZ tavaly benyújtotta a Parlamentnek a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetéséről szóló javaslatát, de azt a bizottságok nem találták általános vitára alkalmasnak.

Véleménye szerint a kérdés rendezése nemcsak azért fontos, hogy az együtt élő párok életét megkönnyítsék, hanem a törvényalkotók felelőssége a tudatformálás is, így, ha elismerik a melegek együttélését, azzal a társadalomnak üzennek.

Rétvári Bence (Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség) közölte: a házasság intézményének változatlanul hagyása morálisan fontos. Mint mondta, nem a keresztény erkölcsiségnek kell a Polgári törvénykönyvben megjelennie, ehelyett ő a természet biológiai rendjét látja a házasság intézményében. Egy hozzászóló szerint ez a megjegyzés sértő, hiszen egy homoszexuális embernek ugyanúgy moralitás a házasság, mint a heteroszexuálisoknak.

Rakaczi Hajnalka (Háttér Jogsegély Szolgálat) szerint arra egyelőre nincs sok esély, hogy Magyarországon engedélyezzék a melegházasságokat, és még évekbe telhet, hogy az együtt élő párok ugyanolyan jogokat kaphassanak, mint amelyek a házastársakat megilletik. Hangsúlyozta: ez politikai döntés kérdése, de szerinte ennek érdekében egyik párt sem tesz eleget.