Több környezetvédő civil szervezet is aláírásgyűjtő akcióba kezdett a szerdán induló Sziget fesztiválon. A Greenpeace akciójának célja, hogy a kormány akadályozza meg a Verspatakra tervezett aranybánya megnyitását, amely azt a ciános technológiát alkalmazná, mint a 2000-es tiszai szennyezést okozó cég. Állatvédő szervezetek pedig azért gyűjtenek aláírást, hogy az ENSZ alkosson állatvédő chartát.

Aláírásgyűjtési akcióba kezd a Greenpeace azért, hogy a kormány szólítsa fel az európai intézményeket: akadályozzák meg a romániai Verespatakra tervezett aranybánya megnyitását. A petíciót elsőként Hegyi Gyula szocialista EP-képviselő írta alá szerdán a Sziget fesztivál területén megrendezett sajtótájékoztatón.

A zöld szervezet követeli, hogy a kormány lépjen fel a beruházás ellen, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg a 2000-es tiszai ciánkatasztrófához hasonló szennyezés.

A Greenpeace szerint az aranybánya terve amellett, hogy potenciálisan fenyegeti a környezetet Romániában és Magyarországon, számos európai jogszabályt is megsért. Ellentétes többek között a felszín alatti vizekről szóló direktívával és a hulladéklerakókról szóló irányelvvel is.

A kanadai-román RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját szeretné megnyitni Verespatak mellett. A helyszínen legalább 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt a föld, a nemesfémek kiaknázásához a cég ciántechnológiás eljárást alkalmazna.

Állatvédő chartát akarnak az ENSZ-től

Magyarország is csatlakozott ahhoz a világméretű aláírásgyűjtő kampányhoz, melynek célja, hogy az ENSZ elismerje: az állatok olyan szenvedni is képes élőlények, amelynek joguk van a humánus bánásmódhoz. A valaha volt legnagyobb állatvédelmi aláírásgyűjtő akciót a nemzetközi Állatvédelmi Világszövetség (WSPA) indította útjára, és a világ 110 országából már több mint 300 szervezet csatlakozott hozzá.

Hazánkban a 40 állatvédő szervezetet tömörítő Magyar Állatvédők Országos Szervezete és a Fauna Egyesület koordinálja az aláírásgyűjtést, ami a Sziget fesztiválon indul útjára. A Szigeten a Zöld Udvarban írható alá a petíció, az interneten pedig a WSPA honlapján adhattják nevüket a kampányhoz az állatbarátok.

Az "Animals Matter To Me" - Nekem számítanak az állatok - kampány 5 évig tart, és azt remélik tőle, hogy az ENSZ az emberi jogok és a környezet védelmére irányuló törekvések után elfogad egy állatvédelmi nyilatkozatot is, amely útmutatást adna azoknak az országoknak is, amelyekben jelenleg nincsenek állatvédelmi jogszabályok. Az ENSZ 192 tagállama között több olyan állam van, ahol nincsen semmilyen állatvédelmi szabályozás.

[origo]/MTI