Festékszóróval fújták le szerda reggelre a Szabadság téri szovjet hősi emlékművet. Az emlékmű talapzatának három oldalán a következő feliratok olvashatók: "Újra nagy lesz", "Nem felejtünk", "Emlékezz".

Vörös festékkel fújták le szerda reggelre a Szabadság téri szovjet hősi emlékművet. Az emlékmű talapzatának három oldalán a következő feliratok olvashatók: "Újra nagy lesz", "Nem felejtünk", "Emlékezz". Festékkel fújták le az oszlop alján található, harcoló katonákat ábrázoló domborművet is. A fémkordonnal körülvett emlékművet folyamatosan figyelik a rendőrök. A BRFK későbbre ígért tájékoztatást az esetről.

Az emlékművet az elmúlt négy évben már többször megrongálták. Legutóbb 2004 novemberében egy 32 éves férfi fáradt olajjal öntötte le az obeliszket, őt a helyszínen járőröző rendőr azonnal elfogta. 2004 márciusában hét embert vettek őrizetbe a rendőrök, mert átmásztak az emlékművet körülvevő kordonon. A férfiaknál festékes vödrök, vésők és láncok voltak, de nem rongálták meg a szobrot. 2003 szilveszter éjjelén viszont sikerrel járt az az akció, amelyben vörös festéket öntöttek az emlékműre.

Az obeliszket a Szabadság tér - és ezzel együtt az emlékmű - felújítása után vették körül rendőrségi kordonnal. A rekonstrukció miatt 2002-ben ideiglenesen lebontották a szobrot, majd az év végén adták át újra. Az emlékmű visszaépítése ellen számos szervezet tiltakozott, és több demonstrációt tartottak a helyszínen. A tizenöt méter magas szovjet hősi emlékművet a II. világháború után avatták fel Budapest belvárosában.