A miniszterelnök személyiségét és a várható bejelentések súlyát is figyelembe veszik a kormányszóvivő kiválasztásánál. A megszorító intézkedések közlésére alkalmasabb lehet a női szóvivő, akinél nem árt, ha szeret szerepelni és van egy kis humorérzéke is. Utóbbit épp az új szóvivő, Danks Emese említette, aki a korábbi munkahelyére utaló "Tesco-gazdaságos" jelzőn sem sértődik meg. Az [origo] számba vette, kik álltak a szóvivői pulpituson a rendszerváltás óta.

Augusztus 1-től Danks Emese tájékoztatja a közvéleményt a kormányzat döntéseiről. Az új szószóló a Tesco áruházlánc szóvivői pozíciójából érkezett, ez pedig némi viccelődésre adott okot: Danks Emesét sokan csak "Tesco-gazdaságos" szóvivőként emlegetik a Gyurcsány-csomag szigorú megszorításai miatt. "Jó a humorérzékem, szerintem ezt is ezzel kell kezelni" - reagált erre az [origo]-nak az új szóvivő, aki több mint egy évtizede van a kommunikációs pályán, a hipermarketlánc előtt megfordult többek között a Magyar Televízió sajtóosztályán, a TV3-nál és a Malévnél is.

A politikai tapasztalattal nerm rendelkező új kormányszóvivő elmondta, hogy alapvetően a szakmai kihívás miatt mondott igent a felkérésre, de az sem volt utolsó szempont, hogy nagyon jó csapat dolgozik a kormányzati kommunikáción. "Én nem politikusnak szegődtem, bár nyilván azonosulnom kell a képviselt irányvonallal" - tette hozzá Danks, akinek elmondása szerint nem okoz gondot az új szerepével járó nyilvánosság és országos ismertség.

A szóvivői posztról leköszönő Batiz András szerint dicséretes, hogy Danks kisebb fizetésért hajlandó átjönni az állami szférába egy multinacionális cégtől. Batiz az [origo]-nak elmondta, kikérték a véleményét az új kormányszóvivő személyével kapcsolatban. Szerinte nem az számít, hogy ismét egy nő legyen a kormány arca, bár ez örvendetes egy férfiakkal amúgy is túlreprezentált kabinet mellett.

Női vagy férfi szóvivő?

Az [origo] által megkérdezett dr. Síklaki István szociálpszichológus szerint azonban üzenete van annak, hogy egy nőt állítanak a "markáns, dinamikus Gyurcsány Ferenc mellé". Az ELTE Szociálpszichológia Tanszékének vezetője szerint ennél a posztnál a kiválasztás elsődleges szempontja, hogy a szóvivőnek a kabinet, illetve a miniszterelnök imázsát kell alátámasztania, egyben megjelenítenie. Elmondása szerint az emberek öntudatlanul asszociálnak a szóvivő személye alapján, a nőkhöz pedig az együttműködés, a társas kapcsolatok lebonyolításának képessége is kapcsolódik. "A jelenlegi, éles politikai helyzetben, mikor megszorító intézkedéseket hoznak, és közelednek az önkormányzati választások is, mégis pozitívabb a kép, ha egy nő tájékoztat például a családokat is igencsak érintő kormányzati lépésekről" - magyarázta a szociálpszichológus.

Juhász Judit nagyon szépen tudott beszélni

Az első női kormányszóvivő Antall József mellett dolgozott: Antall 1991 szeptemberében nevezte ki Juhász Juditot, aki a kormányfő halála után a Boross-kabinet hivatalos kommunikátora maradt. A különösen szépen hangsúlyozó, régi vágású, konzervatív hölgy-imázzsal rendelkező Juhász Judit később a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szóvivője, sajtósa lett, jelenleg pedig a mikrofon másik oldalán dolgozik: a két éve működő Magyar Katolikus Rádió szerkesztője.

"Mindegy, hogy férfi vagy nő a kormányszóvivő, csak az számít, hogy alkalmas legyen: vagyis ismerje a sajtót, az újságírókat, a hírek elhelyezésének módját és mindenkivel jól vegye fel a kapcsolatot" - mondta az [origo]-nak Forró Evelyn, aki női kollégájától vette át a stafétabotot a Horn-kormány első és messze nem utolsó szóvivőjeként. Az [origo]-nak Ankarában sikerült utolérnie a kormányzati oldalról azonnal a médiába visszatérő Forrót, aki már négy éve él diplomata férjével Törökországban, ahonnan a Klubrádiónak és a Népszavának tudósít.

Jöttek s mentek a Horn-kormány szóvivői

"Tévedés, hogy a szóvivő munkája csak annyi: kiáll és jól artikuláltan felolvas" - magyarázta Forró Evelyn, aki szerint ez alapvetően egy bizalmi állás. Neki azért is kellett távoznia, mert mint mondja, Horn Gyula bizalma megrendült benne. "Sajnáltam, mert nagyon szerettem ezt a munkát, szívesen folytattam volna" - jelentette ki az 1994 júliusától 1995 februárjáig ténykedő kormányszóvivő.

A szocialisták vezette kabinet a kormányzati ciklusa alatt további három szóvivőt fogyasztott el: a szintén rádiósból avanzsált Csák Elemér négy hónapig töltötte be a posztot, Havas Henrik kinevezéséről viszont még alig számolt be a média, hat nap után máris távozott: mindössze 1995. november 1. és 7. között volt a kormányzat szócsöve. A hivatalos indoklás szerint gyors lemondásához az vezetett, hogy éppen csak kialakuló stábjának egyik tagjáról kiderült: csalás miatt rendőrségi eljárás indult ellene.

Kiss Elemér - "a többször újrázó"

Ezek után talán nem is meglepő, hogy inkább egy politikus-jogász szakemberre bízták a közvélemény tájékoztatását: a "nagy visszatérő" Kiss Elemér következett a sorban, akin - saját megfogalmazása szerint - egyszerűen rajta maradt a kormányszóvivői szerepkör a Miniszterelnöki Hivatal vezetése mellett, mégpedig egészen a baloldal választási vereségével bekövetkező 1998-as kormányváltásig. "Én elsődlegesen a hivatalt irányítottam, emellett voltam - szerintem meglehetősen rugalmas - szóvivő. Nem bürokratizáltam túl ugyanis az újságírók tájékoztatását, de egyetlen kérdést sem hagytam válasz nélkül" - emlékezett vissza Kiss.

Fotó: MTI
Kiss Elemérnek nincs ingerenciája visszatérni

Szerinte alapvetően kétféle vonal érvényesülhet a kormányzat nevében kommunikáló személy kiválasztásánál: vagy a médiaszereplés, megjelenések szempontjából alkalmas embert választanak, vagy inkább az számít, mennyire ért a szóvivő ahhoz, amiről beszél. "Ez a munka nem az akár előre elkészíthető sajtónyilatkozatok ismertetéséből áll, hanem ott kezdődik, amikor az újságírók a tájékoztatón elkezdik feltenni a kérdéseiket, amelyeket akár egy órán át is állni kell" - mondta Kiss, aki szerint kérdéses, hogy valaki, aki nem szakember, mennyire hiteles vagy vitaképes az újságírókkal szemben.

Sokéves államigazgatási tapasztalattal a háta mögött Kiss Elemér még Antall József idején váltott először az egyéni ügyvédkedésre, amíg csak Horn Gyula vissza nem csábította a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjének, illetve szóvivőnek. A későbbi pályája is kalandosan alakult: a Fidesz vezette kormányzat idején ismét ügyvédként dolgozott, viszont Medgyessy Péter felkérésére nem tud nemet mondani: 2002-től már miniszterként megint visszatért a MEH élére.

Nem sokáig, mert 2003-ban egy korrupciós botrány miatt kénytelen volt lemondani, mikor kiderült, hogy az ügyvédi iroda, ahol korábban dolgozott, nagy értékű állami megrendeléseket kapott. Medgyessy Péter miniszterelnök a helyzetet "jogilag támadhatatlannak, de erkölcsileg megengedhetetlennek nevezte", és elfogadta minisztere lemondását. Kiss Elemér így ismét - és mint az [origo]-nak kijelentette -, utoljára is visszaváltott a szabadfoglalkozású ügyvédkedésre. Jelenleg is a Forgács & Kiss Ügyvédi Irodában dolgozik, és mint mondta, "semmiféle ingerenciája nincs" visszatérni a politikába.