Csak minden ötödik magyar diák tanult saját bevallása szerint az 1956-os forradalomról - derül ki egy felmérésből, melyet a Népszabadság ismertet. A hiányos ismeretek egyik oka, hogy a világháború utáni történelemre gyakorlatilag nem marad idő az iskolákban. Olyan diák is akadt, aki Petőfit és Kossuthot is az '56-os forradalmárok közé sorolta.

A Lauer Learning oktatási cég és a Szocio-Gráf Közvélemény-kutató Intézet által készített felmérés szerint a megkérdezett fiatalok döntő többsége egyáltalán nem is tanult 1956-ról. Olyan diák is akadt, aki Kossuth Lajost és Petőfi Sándort is az '56-os forradalmárok között említette meg.

Az ismeretek hiányát az okozhatja, hogy a tanmenet vége felé gyakorlatilag nem marad idő a II. világháború utáni történelem tanítására. Ráadásul a tanárok egy része meglehetősen bizonytalan a forradalom tanításával kapcsolatban, ezért nem is szívesen foglalkozik a témával. Az oktatók között is akad, aki polgári forradalomnak, mások szocialista harmadik utas kísérletnek állítják be a történteket, de az is megesik, hogy valaki ellenforradalomként tekint '56 eseményeire.

Vásárhelyi Máriának, a Nagy Imre-kormány elítélt sajtófőnökének lányának is az a tapasztalata, hogy a diákok nem ismerik az ötven évvel ezelőtti történelmet, ugyanakkor szerinte ez nem meglepő.

Mint mondta, a fiatalok hónapokon át tanulnak az ókorról, viszont nincsenek ismereteik a mai életüket is befolyásoló 1956-os forradalomról. A felmérés eredménye magyarázat lehet arra is, hogy pár évvel ezelőtt, amikor a magyar történelem legkiválóbb személyiségeire lehetett szavazni, hogyan kerülhetett a listára a forradalmat leverő Kádár János neve, miközben ötvenhatos hős egy sem.