Budapesten nincs szükség fokozott készültségre, mindenki utazhat nyugodtan - mondta Demszky Gábor főpolgármester, miután biztonsági szervektől tájékozódott a nagy-britanniai antiterrorista akciókról.

Budapesten nincs fokozott készültség, mert nincs rá szükség - mondta Demszky Gábor főpolgármester szombaton a Főváros Védelmi Bizottságának rendkívüli ülését követően, miután beszámolót hallgatott meg a nagy-britanniai antiterrorista akciókról a magyar biztonsági szervektől.

Mindenki nyugodtan utazzon - hangsúlyozta a főpolgármester, majd hozzátette: "rajtunk, budapestieken is múlik, hogy a terroristák másik céljukat (...) el tudják-e érni", a pánikkeltést, az életforma megváltoztatását.

Demszky Gábor arra kérte a budapestieket, hogy a metrószemélyzetnek, a rendőrségnek jelezze, ha bármi gyanúsat tapasztal. "A gyanús, elhagyott poggyászokra fokozottan figyelni kell" - tette hozzá.

A Nemzetbiztonsági Hivatal illetékese a bizottsági ülésen tájékoztatást adott arról, milyen módon értesítették őket az antiterrorista akcióról. Demszky Gábor ismertetése szerint a brit szervezetek elsőként az Európai Uniót tájékoztatták, az unió a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot, a tárca pedig a hivatalt. Hozzátette: a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz más csatornákon keresztül is érkeztek információk. "Ezek nem tartalmaztak ránk, Ferihegy fenyegetettségére vonatkozó információkat" - fogalmazott Demszky Gábor.

Demszky Gábor szerint nem véletlen, hogy a "szabadság ellenségei" a szabadság jelképeinek számító amerikai metropoliszok ellen tervezték támadásaikat. "Budapest szolidáris Londonnal, New Yorkkal, Washingtonnal, Madriddal, Isztambullal, Bostonnal, San Franciscóval, Los Angelessel, minden már megtámadott vagy megtámadni készült nagyvárossal" - fogalmazott.

A Ferihegyi repülőtérrel kapcsolatban elmondta: ismert, hogy egy, a közelmúltban történt európai uniós vizsgálat szerint néhány biztonsági ellenőrzés nem felelt meg a szabványoknak. Kiemelte: ezekről a vizsgálatot végzők szóban tájékoztatták a Budapest Airport (BA) Zrt.-t, amely a kifogásokból többet korrigált.

Somogyi-Tóth Gábor, a BA Zrt. forgalmi vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vizsgálat során feltárt hiányosságokat pontosan nem ismerik, a jelentést még nem kapták meg. "A legtöbb olyan kifogás, amit nem tudunk azonnal, egyik napról a másikra orvosolni, az a kerítéssel van összefüggésben" - mondta Somogyi-Tóth Gábor. A reptér kerítése "túlságosan kint van", közelebb kellene vinni a kritikus területekhez, így kevesebb embert kellene szigorú ellenőrzés alá vetni - magyarázta. A repülőteret rendszeresen ellenőrzik különböző hatóságok, sohasem volt kérdés az, hogy a Ferihegyi repülőtér ne lenne biztonságos - tette hozzá.

Balogh József, a Repülőtéri Biztonsági Szolgálat parancsnoka hangsúlyozta: a Ferihegyi repülőtér európai viszonylatban is biztonságos. Elmondása szerint a jelenlegi kerítés vonala a szigorított biztonsági területtel egybe esik. Emiatt egyfajta totális ellenőrzést kell végrehajtaniuk, ezért is látható gyakran torlódás a reptér D portájánál. A belső kerítés kijelölése mintegy ezer dolgozót érint, a kivitelezést a XVII. kerületi oldalon már megkezdték.