Ivóvízfogyasztási és főzési tilalmat rendelt el az ÁNTSZ pénteken három balatoni településen, mert szennyeződést észleltek az egyik helyi vízbázisban. A legújabb vizsgálatok szerint nem közelíti meg az egészségre káros határértéket a vízszennyezettség mértéke, de azért vasárnap várhatóan fenntartják a korlátozást. A szennyeződés okait válságstáb vizsgálja.

Nem közelíti meg az egészségre ártalmas határértéket a Veszprém megyei ivóvízszennyezés mértéke az eddigi vizsgálatok szerint, így a korlátozás akár már vasárnap feloldható lesz - közölte a Reményi Zoltán, a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. elnök-vezérigazgatója szombaton. Jelenleg a vízkorlátozással érintett településeken, Aszófőn és Tihanyban, valamint Balatonfüred egyes részein addig is öt tartálykocsival és tizennégyezer palack vízzel biztosítják a lakosság vízellátását.

A kialakult helyzetről magyar és német nyelven tájékoztatták a lakosságot és a nyaraló vendégeket. A balatonfüredi tisztifőorvos, Gulyásné Harcos Veronika elmondta, hogy az ÁNTSZ folyamatosan kapcsolatban van a települések háziorvosaival, akik a víz szennyeződésével összefüggő megbetegedést eddig nem jelentettek.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Veszprém megyei szervezeténél válságstáb alakult, amely a Tihanyban, Aszófőn és Balatonfüreden bekövetkezett vízszennyezés okait vizsgálta. A műszaki munkálatok vezetője szerint a probléma az aszófői vízbázisnál jelentkezett, ahol megsérült egy kút. Ezt azonnal kivonták a vízszolgáltatásból, és megkezdték a rendszer aktív klórral való átmosását - tájékoztatott Mayer József.

A vízbe jutott bakteriális fertőzés miatt pénteken rendelt el ivóvízfogyasztási és főzési tilalmat az ÁNTSZ a három balatoni településen. Az [origo]-t pénteken a tisztiorvosi szolgálat sajtóosztályán úgy tájékoztatták, hogy a szennyezést egy rutinellenőrzés során észlelték.

Szent-Iványi Ágnes, tihanyi önkormányzati képviselő pénteken a közszolgálati televízió Az Este című műsorában mulasztással vádolta a Dunántúli Regionális Vízműveket, amiért nem értesítették korábban a szennyeződésről az érintett településeke, holott értesülése szerint már hétfőn tudtak róla. A képviselő az ÁNTSZ információjával szemben úgy tudja, hogy kedden három-négy hasmenéses megbetegedés is előfordult, csak mivel az emberek nem tudtak a vízszennyezésről, enyhe ételmérgezésre gondoltak. Pénteken a vízivás és főzés tilalmáról több érintett balatoni panzióban, hotelben az [origo]-tól hallottak először.