Túl sok ajtót nyitnak a ferihegyi belépőkártyák

2006.08.14. 16:41

A Ferihegyi repülőtér körüli kerítés hosszát és a kártyás beléptetőrendszer működését kifogásolták a reptéri biztonságot nemrég vizsgáló uniós szakemberek. A dolgozók belépőivel az a probléma, hogy tulajdonosuk szinte a reptér bármely pontjára eljuthat. A repteret az uniós ellenőrzéseken kívül is rendszeresen tesztelik: álbombákkal és álfegyverekkel próbálnak átjutni a biztonsági rendszeren.

Csökkenteni kell a reptér körüli kerítés által körülölelt terület nagyságát, vagyis kevesebb embert kellene szigorú ellenőrzés alá vetni, és változtatni kell a beléptetőrendszer működésén is - állapították meg a reptéri biztonságot június végén vizsgáló uniós szakemberek. A kifogásoknak súlyt adhat, hogy a múlt heti terrorpánik miatt ismét felmerültek kérdések a légi közlekedés biztonságával kapcsolatban. A vizsgálat minden megállapítását egyelőre nem lehet megismerni, részben azért, mert az eredmény írásban még nem érkezett meg, másrészt az esetleges biztonsági hiányosságokat nem is hozhatják nyilvánosságra.

A jelenlegi kerítés hossza miatt azok is szigorú biztonsági ellenőrzés alá esnek, akik a repülőgépektől 10 km távolságra lévő raktárakban dolgoznak, ez pedig teljesen indokolatlan - mondta az [origo]-nak Szollár Domokos, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója. A kerítés szűkítését már az uniós vizsgálat előtt megkezdték. A belépőkártyák ugyanakkor akkora jogosultságot adnak tulajdonosuknak, hogy például egy irodai belépőkártyával fel lehet menni a toronyba is. Ezért ezt a rendszert teljesen át kell alakítani, szűkíteni a jogosultságok körét.

A repteret a Budapest Airport Zrt. is rendszeresen teszteli: álbombákkal és álfegyverekkel felszerelt munkatársaik próbálnak átjutni a biztonsági rendszeren. Ezzel a berendezéseket és a reptér személyzetét is teszteljük - mondta a kommunikációs igazgató.

A múlt hét végén a budapesti reptéren is szigorították a biztonsági intézkedéseket a légitársaságok azt követően, hogy Nagy-Britanniában sikerült meghiúsítani egy állítólagos merényletkísérletet. A Nagy-Britannia területén átszálló utasok csütörtök óta csak a legszükségesebbeket vihetik magukkal a fedélzetre. Ez a szigorítás továbbra is érvényben van. Az Egyesült Államokba utazók vihetnek kézipoggyászt a fedélzetre, de csomagjukban nem lehet folyadék, kenőcs, zselé, sőt dezodor sem.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta az egész világon szigorították a reptéri biztonsági előírásokat. Olyan szigorú ellenőrzésekre viszont még soha nem került sor, mint a múlt hét végén. A Nagy-Britanniát érintő légi utasok - a legszükségesebb holmikon kívül - semmit nem vihettek fel a fedélzetre. Az útlevelet, pelenkát és bébiételt pedig egy átlátszó zacskóban kellett tartaniuk.

"A kézipoggyász tiltása már a legvégső eszközök egyike" - mondta a BBC-nek nyilatkozva egy biztonsági szakember, Chris Yates. Ezzel próbálták megakadályozni, hogy valamilyen robbanóanyag összetevőit a merénylők egyesével vigyék fel a fedélzetre. A szakember szerint a brit reptéri biztonsági előírások "a legszigorúbbak a világon", de léteznek olyan új berendezések, melyeket jelenleg még csak tesztelnek, ezek például képesek lesznek kiszagolni a robbanószer-alapanyagokat a kézipoggyászban.

Tiefenthaler Eszter

KAPCSOLÓDÓ CIKK