Elértéktelenedtek a háziorvosi praxisok

2006.08.16. 7:47

Elértéktelenedtek a háziorvosi praxisok - írja a Népszabadság. Nagyobb a kínálat, mint a kereslet, egyes körzetek mélyen áron alul cserélnek gazdát, sőt van olyan is, amely ingyen sem kell senkinek. A kamara szerint a jelenség fő oka az orvosok kiszolgáltatottsága az önkormányzatoknak.

Egyre kevesebbet érnek a háziorvosi praxisok - írja a Népszabadság. A lap szerint az orvosi szaklapok tele vannak hirdetésekkel, és kedvezőnek tekinthető a 13-15 százalékos bankhitel is egy-egy körzet megvásárlásához, ám mégis alig-alig kötnek adásvételeket. Jellemzően a fővárosi és a Balaton-parti praxisok pár hónap alatt elkelnek, a Tiszántúlon azonban szinte eladhatatlanok. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint körülbelül 200 olyan körzet van, ahol évek vagy hónapok óta nincs orvos - ezek ingyen sem kellenek senkinek.

Az eladók általában nyugdíjazás előtt álló, költözni szándékozó orvosok, de gyakran külföldi munkavállalás miatt kerül eladósorba egy-egy körzet. A vásárlók főleg negyven körüli, vagy ötven feletti szakorvos - fiatalok alig vannak - de akad olyan is, aki 80 éves kora ellenére is praktizál, mert nincs utódja.

2003-ban 30, 2005-ben 14, idén az év első felében hat praxis cserélt gazdát. Erdélyi István, a Mediconsul egészségügyi tanácsadó cég vezetője szerint egy átlagos praxis piaci értéke 6-7 millió forint, ám a MOK szerint gyakran 3-4 millió forintnál sem kapnak többet az orvosok.

Gyenes Géza MOK-főtitkár szerint a jelenség oka a jogbizonytalanság, mivel a praxist megvásárlót nem védi törvény az önkormányzati vétóval szemben, és gyakran előfordul, hogy az új tulajdonost pár hónap után "kiszekálja" a körzetből a helyhatóság. De arra is van példa, hogy ha valaki eladja praxisát, az önkormányzat nem köt szerződést az új vevővel, és az orvos gyakran anélkül kénytelen továbbállni, hogy a praxisáért járó pénzt visszakapná. A helyettesítéses körzetekből ráadásul a betegek hamar elvándorolnak.

A kamara főtitkára szerint egyértelműbben kellene szabályozni a praxisok eladását, és mérsékelni kellene az orvosok kiszolgáltatottságát az önkormányzatokkal szemben. A szaktárca kistérségi integrált rendszerben gondoskodna az ellátásról, de a terv kiforratlan - derül ki a Népszabadság írásából.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK