Lezárult az új metrószerelvények arculatáról szól szavazás, melyet a főváros hirdetett. Csaknem félmillióan szavaztak, és a győztes, a tervezők szerint a kisföldalattira hasonlító metrókocsi csaknem 200 ezer szavazatával egyértelműen megelőzte két versenytársát.

Augusztus 15-én éjfélkor zárult le az új metrószerelvények arculatáról szóló internetes szavazás. Az elmúlt hetekben összesen közel félmillió szavazat érkezett a Xavier Allard vezette formatervező csapat által elkészített három látványtervre.

A budapestiek több mint 211 ezer szavazattal, nagy többséggel döntöttek az egyik látványterv mellett. Ez "stílusjegyeit tekintve a budapesti kisföldalattit idézi" - áll a főpolgármesteri hivatal közleményében. "A győztes metrókocsi-változat orra grafikus kiképzésű, a fényszórók külső burkolatai szemhéjra emlékeztetnek. Ez a változat közel ötvenezer szavazattal előzte meg a második helyezett, úgynevezett központi ikerfényszórós formatervet. A harmadik hely, 125 ezer szavazattal a franciaországi valenciennes-i villamosra hasonlító formavilágú szerelvénytervnek jutott" - olvasható a közleményben.

A terveket hivatalosan véleményező designer szakvéleménye is megegyezik az interneten szavazó laikus közönségével - közölte a főváros. A szakvélemény kiemeli, hogy a legjobb változat erénye "az erőteljes ék alakba foglalt ablak és lámpamező jellegzetes megoldása, amely a kisföldalatti hagyományos karakterét megnyerően fogalmazza újra".