Némi huzavona után megállapodott a fővárosi SZDSZ Demszky Gáborral a budapesti lista összetételéről. Lakos Imre budapesti elnök szerint a főpolgárnester mind a négy emberét befutó helyen tudhatja. A listát Demszky, Rajk László és Ikvai-Szabó Imre vezeti, de Rajk nem lesz képviselő, csak "így próbálják megjeleníteni a liberális eszmevilágot, amit ő képvisel".

Demszky Gábor két héttel ezelőtt mutatta be az elsőt azok közül az új arcok közül, akik reményei szerint vérfrissítést hozhatnak a városvezetésben. Bojár Iván András, az Octogon című építészmagazin főszerkesztőjének, a Szeretem Budapestet Mozgalom alapítójának a meghívásával Demszky egy régi kritikusától szabadult meg. Bojár korábban sokat szapulta a fővárost, mert hiányolta a városfejlesztésből a kezdeményezőészséget és az eredeti ötleteket. Tavaly viszont már az Európa Kulturális Főváros (EKF)-projekt előkészítő irodáját irányította a főváros megbízásából.

Mint kiderült, Demszky a képviselőség mellé Bojárnak főpolgármesteri biztosi posztot szán: az lesz a feladata, hogy felkészítse Budapestet 2011-re, amikor Magyarország látja el a soros uniós elnöki tisztséget,  Budapest pedig Európa fővárosa lesz. Az EKF-ben Bojár együtt dolgozott Z. Halmágyi Judittal, a Dózsa György úti ING székház és a Kálvin téri üvegpalota (társ)-tervezőjével, akinek Demszky szintén befutó helyet kínált a listán.

Z. Halmágyi Juditot hivatalosan csak később kívánja Demszky bemutatni, de csapata másik új emberét már megmutatta a sajtónak: John Emese, az Új Generáció elnöke korábban a Jövő Háza oktatási programot vezette, Demszky mellett a gyermeknevelés, az oktatás és szakképzés területével fog foglalkozni. Rajtuk kívül Dancs Gábort, a főpolgármesteri kabinet irodavezető-helyettesét szeretné Demszky maga mögött tudni a közgyűlésben.

Már két héttel ezelőtt feszültséget okozott, hogy a főpolgármester elmulasztott egyeztetni négy emberéről a budapesti SZDSZ-szel, amit Böhm András fővárosi frakcióvezető "politikai, jogi és erkölcsi okokból" is visszatetszőnek nevezett. A régiek valójában attól tartottak, hogy felborulnak az erőviszonyok, és többen kiszorulnak a politikai döntéshozatalból. Az ugyanis nem precedens nélküli, amit Bojárnál kifogásoltak, hogy valaki egyszerre képviselő és főpolgármesteri biztos, hiszen korábban Varga Kristófot (SZDSZ) Demszky a budapesti informatikai program kidolgozásával bízta meg.

Lakos Imre, a fővárosi SZDSZ elnöke először olyan listát ajánlott, melyen az első tízben csak Bojár és John szerepelt, Demszky viszont mindenképp befutó helyen akarta tudni "csapatát". Kedden végül megállapodott egymással a két politikus, így a jövő szerdai fővárosi választmány elé közös, egyeztetett lista kerül. Ezen Bojár az ötödik, Z. Halmágyi a nyolcadik, John a kilencedik, Dancs pedig a tizenharmadik helyen szerepel. Mivel Rajk László építészt (Corvin mozi, Lehel piac) csak azzal a céllal jelölték a második helyre, hogy erősítse a névsor liberális élét, de nem kíván beülni a képviselő-testületbe, ezért a listavazető Demszky Gábor után várhatóan mindenki egy hellyel előbbre rukkol. Az [origo]-nak nyilatkozó Lakos Imre szerint Demszky emberei bent lesznek, miután 2002-ben is 17 helyet szerzett az SZDSZ a Fővárosi Közgyűlésben.  

Más vélekedések szerint az első 15-ből tíz-tizenegy hely lehet biztos a mostani közvélemény-kutatási adatok alapján, ebben az esetben Dancs pozíciója inkább billegő. A főpolgármester a Nap-kelte szerda reggeli adásában egyébként azt mondta, hogy a négy új érkező közül az egyik a frakcióból kilépett Atkári János főpolgármester-helyettes helyét kapja meg. Akik pedig nem jutnak be a képviselő-testületbe, azok is más fontos (tanácsadói vagy szakértői) megbízatást láthatnak majd el.