A fényképek is alátámasztják, hogy egy jogerős szabadságvesztésre ítélt személy helyett másvalaki töltötte le a kiszabott büntetést. Az álrab 11 hónapig ült börtönben.

A rendőrségtől kapott fényképek alapján bebizonyosodott, hogy nem azonos az elítélt azzal az emberrel, aki a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási intézetben 11 hónapot töltött orgazdaság miatt - közölte csütörtökön a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

A BVOP szerdán, egy bejelentés alapján tudta meg, hogy egy jogerősen elítélt személy helyett más ülte le a kiszabott büntetést. A BVOP közleményében azt írja: a fogvatartott személyazonosságát az intézetbe történő befogadásakor kétszer is ellenőrizték. "Feltételezhető, hogy hamis személyazonosító okmánnyal lépett az intézetbe" - áll a közleményben.

A parancsnokság szerdán azzal érvelt, hogy a büntetés-végrehajtásnak nem feladata a személyazonosságot igazoló okmány valódiságának vizsgálata. "A hamis igazolvánnyal érkezőket kiszűrni nem áll módunkban" - hangsúlyozták.

Az egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélt férfi helyett ülő fogvatartott 11 hónap letöltését követően szabadult a büntetés-végrehajtási intézetből. Az eset kivizsgálása, körülményeinek tisztázása folyamatban van.

[origo]/MTI