Pert fontolgat a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület ellen a BKV, mivel a cég szerint jó hírnevet sért, hogy a civil szervezet hétfőn a közlekedési vállalat felelősségét firtatta a nagykörúti üzemzavarokkal kapcsolatban. Közben a BKV felügyelőbizottsága is ülésezett az ügyben, de ott sem neveztek meg felelősöket. A bizottság elnöke a műszaki jelentés kiegészítését várja, ellenzéki képviselők szerint pedig csupán időhúzás és maszatolás folyik.

Jogi lépéseket tervez a BKV a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) ellen, mivel a cég szerint jó hírnevét és becsületét is sérti a civil szervezet hétfői állásfoglalása. A VEKE a hét elején a nagykörúti felsővezeték-rendszer meghibásodásait vizsgáló műszaki jelentés adataira hivatkozva azt állította, hogy a BKV felelős az üzemzavarokért, továbbá hogy a cég tudatos félretájékoztatással próbálta megtéveszteni a nagyközönséget az üzemzavarok idején. 

A közlekedési társaság közölte, hogy a civilek állításai előítéletekre alapulnak, mivel - mint fogalmaztak - a műszaki jelentéssel kapcsolatban a VEKE anélkül vonta le következtetéseit, hogy az érintettek véleményét, valamint a jelentés alapjául szolgáló dokumentumokat alaposan megismerte volna. A BKV közleményében azt írja, hogy jelenleg jogászokkal konzultálva vizsgálja a jogi lépések lehetőségeit.

A VEKE közben már vissza is utasította a közlekedési társaság vádjait. Az egyesület csütörtöki közleményében megerősítette, hogy akár bíróság előtt is kitart korábbi állításai mellett, mivel szerinte a felsővezeték-rendszer hibáiról készített műszaki szakvélemény világosan bizonyítja, hogy a BKV tudatosan és sorozatosan félrevezette a nyilvánosságot. A civilek egyébként közleményükben megkérték Demszky Gábor főpolgármestert, hogy vesse latba befolyását és ne hagyja, hogy a fővárosi tulajdonban álló cég közpénzből pereljen egy olyan civil szervezetet, amely a fővárosiak érdekét védi.

Nincs döntés a felelősökről

Közben a BKV csütörtökön ülésező felügyelőbizottsága sem tudott pontot tenni az ügy végére. Wintermantel Zsolt fővárosi fideszes képviselő szerint titkolózás, maszatolás és időhúzás jellemezte a bizottság ülését, ahol még mindig nem tudták megnevezni, kinek kell felelnie a nagykörúti villamosok felsővezeték-rendszerének nyár eleji sorozatos meghibásodásáért. Székely Gábor bizottsági elnök szerint meghozták a továbblépéshez szükséges határozatot, Wintermantel szerint viszont az ülés dolgavégezetlenül zárult le.

"Nagyon erős a gyanú arra, hogy az október 1-jei önkormányzati választások előtt nem lesz megnevezve a felelős" - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint a bizottság kínosan kerülte ezt a kérdést, miközben érdemi előrelépés nem történt. A két és fél órás tárgyaláson a felügyelőtestület gyakorlatilag annyit ért el, hogy minimális pontosításokkal elfogadták Székely Gábor bizottsági elnök augusztus 10-e óta az interneten is hozzáférhető határozati javaslatát.

A határozat szerint a BKV 8 napon belül jognyilatkozatban is megállapítja a felsővezeték-átalakítást végző kivitelező és a műszaki ellenőr hibás munkáját, ellenőrzi azok korábbi írásos nyilatkozatainak valódiságát, valamint eljuttatja további kérdéseit a meghibásodásokat vizsgáló műszaki jelentés készítőihez.

"Hoztunk egy határozatot, amelynek az alapján tovább lehet lépni" - így foglalta össze az [origo] kérdésére Székely Gábor, hogy mi változott az eddigi helyzethez képest a bizottsági ülésen. A felügyelőbizottság elnöke újságírói kérdésre azt mondta, nem érzi lassúnak az ügy vizsgálatát, mivel szerinte egy ilyen sokszereplős, sok milliárd forintos beruházás felülvizsgálatára még 4 hónap sem lenne sok. Ennyi időt ez a vizsgálat természetesen nem fog követelni - tette hozzá.

Az újabb kérdések miatt kell várni

Székely ugyanakkor ellentmondásosan nyilatkozott a felelősök megnevezéséről. A csütörtöki sajtótájékoztató elején azt mondta, hogy október 1-je előtt még mindenképpen lesz egy bizottsági ülés, és - mint fogalmazott - itt ki fog derülni, ki a felelős. Később azonban azt mondta, nem lehet tudni, meglesz-e a felelős október 1-jéig, hiszen még nem tudják, milyen anyagot kapnak a Budapesti Műszaki Egyetem szakembereitől a közben felvetődött kérdésekre, végleges állásfoglalás pedig csak a válaszok fényében adható.

Székely Gábor egy hete 13 kérdést tett közzé az interneten, amelyekre a nagykörúti üzemzavarokat vizsgáló műszaki szakemberektől most nyolc napon belül választ vár. Az [origo] korábban megkereste dr. Kováts László Dezsőt, a műszaki jelentést készítő csoport témavezetőjét, aki azt mondta, az általuk készített dokumentum választ ad ezekre. A mérnök a mai bizottsági ülésen is jelen volt, Székely Gábor szerint "adott is bizonyos válaszokat", ő azonban írásos választ vár tőle. Székely 13 kérdése mellé egyébként a BKV is letett 21-et a csütörtöki ülésen.

Ha a kérdésekre 8 napon belül érkezik válasz, Székely újból összehívhatja a felügyelőbizottságot. A testület az összehívást követő nyolcadik napon ülésezik, de még ekkor sincs garancia arra, hogy döntés születik. Wintermantel Zsolt szerint semmilyen határidő nem köti a bizottságot, így az állásfoglalás gyakorlatilag a végtelenségig elodázható.

Visnovitz Péter