Bevált módszernek tűnik továbbra is, hogy hajléktalanokkal, más rossz körülmények között élő emberekkel vásároltatnak hitelre autót bűnöző csoportok. Nyíregyházán a napokban lepleztek le egy ilyen társaságot, Kecskeméten pedig most zárták le a nyomozást vádemelési javaslattal egy hasonló ügyben. A károk megtérülését nehezíti, hogy az autókat sokszor eladják külföldre.

A kecskeméti rendőrök még 2004-ben figyeltek fel arra, hogy vadonatúj autókkal járkál két olyan személy, akikről tudták, hogy nincsenek túl jó vagyoni helyzetben. Először adatgyűjtésbe kezdtek, majd tavaly elrendelték a nyomozást, amelynek 20 gyanúsítottja lett. Ők a rendőrség adatai szerint autókat lízingeltek két helyi kereskedéstől, mégpedig úgy, hogy az ügylethez hajléktalanokat és munkanélkülieket hajtottak fel, és ők adták a nevüket a tranzakciókhoz. A kocsikat egy fillér befizetése nélkül vitték el, ugyanis papíron megnövelték a járművek eladási értékét, annyival, hogy ne kelljen az előleget befizetni.

A hajléktalanok és munkanélküliek pár ezer forintot kaptak, amiért nevüket adták a fullextrás autók megvásárlásához. A közel 20 autót ezután belföldön és külföldön - akadt olyan, amelyet Ukrajnában, illetve Tuniszban - adták el. A feltételezett elkövetők a rendőrség szerint több tízmillió forintos kárt okoztak a hitelezőknek.

A rendőrségi hírekből kiderül, más bűnözők is alkalmazták ezt a módszert. Kedden közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy 15 embert gyanúsítanak hasonló csalással. A módszer szinte ugyanaz volt, mint Kecskeméten: hajléktalanokkal és - a rendőrség megfogalmazása szerint - "más, nehéz sorsú emberekkel" hitelre gépkocsikat vásároltattak egy nyíregyházi autó-kereskedésben, illetve annak mátészalkai kirendeltségén.

Az egyenként négymillió forint értékű autók után a hitel részletét senki nem fizette ki, sőt a kocsikat feltehetően külföldön el is adták. A megyei rendőrség eddig 11 ilyen bűncselekményről tud. A nyomozás során kiderült, hogy elég szervezetten működött a csalás. A főszervezőn és a vásárláshoz nevüket adó hajléktalanok mellett többen voltak, akik közvetíő feladatot láttak el, mások pedig hamis munkáltatói igazolásokat készítettek a hitelfelvételhez.