A Siemens befejezte a Combino villamosok javítását, így a nagykörúti hernyóvillamosok várhatóan jövő héttől újra elindulhatnak a BKV vezérigazgatója szerint. Aba Botond az MTV Este című műsorában "fatális pechnek" nevezte, hogy a metrófelújítás és a nagykörúti villamospálya felújításának időpontja a tervezetekkel ellentétben egybeesett.

A jövő héten újra elindulhatnak a Combino villamosok a BKV Zrt. vezérigazgatója, Aba Botond szerint. A gyártó Siemens Zrt. kommunikációs igazgatója csütörtökön jelentette be, hogy befejezték a járművek javítását. A hat járművet folyamatosan tesztelik, eddig újabb meghibásodásokat nem tapasztaltak - tette hozzá Farkas Szilvia.

A közlekedési vállalat vezérigazgatója a Magyar Televízió Este című műsorában azt mondta, hogy a Siemens által megjavított Combino villamosokra a BKV a gyártó járműtesztelése mellett további kétszáz kilométer próbafutást ír elő, ami várhatóan a hét végére befejeződik. "Ha minden rendben lesz, akkor a jövő héten tudnak elindulni a villamosok" - fogalmazott Aba Botond.

A vezérigazgató a tévéműsorban "fatális pechnek" nevezte, hogy a metrófelújítás és a nagykörúti villamospálya felújításának időpontja a tervekkel ellentétben végül egybecsúszott. A villamospálya felújításával kapcsolatos vizsgálati jelentésről a vezérigazgató azt mondta, hogy a közlekedési vállalat azért tettek fel kérdéseket a vizsgálóbizottságnak, mert néhány dolog számukra homályban maradt, erre példaként Aba a Margit hídon történt oszlopdőlést említette. "Az nem a BKV hatáskörében történt", ott akkor a kivitelező végzett munkát - tette hozzá.

A saját felelősségét firtató kérdésre Aba annyi mondott: a BKV vezérigazgatójának felelőssége sokrétű. Szerinte két dolgot kell vizsgálni, mégpedig, hogy a beruházásban, illetve az üzemeltetésben volt-e zavar.

A "hernyóvillamosok" augusztus 1-je óta nem közlekednek a Nagykörúton, miután többször meghibásodtak, főként az ajtókkal adódtak problémák. Ezért döntöttek a villamosok visszahívásáról és ellenőrzéséről. A BKV összesen 40 Combinót vásárolt a Siemenstől.